Zeljković: Prvu dozu vakcine u RS primilo 39.000 građana

Prvu dozu vakcine protiv virusa korona do sada je u Republici Srpskoj primilo 39.000 građana, a oko 19.000 i drugu dozu, odnosno obavilo je kompletnu vakcinaciju, izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

“Zadovoljni smo odzivom građana, voljeli bismo da proces teče brže, moramo imati na umu da nas trenutna epidemiološka situacija ograničava u velikom broju lokalnih zajednica, jer zdravstvene radnike moramo usmjeriti ka liječenju oboljelih od kovida”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Svjetske sedmice imunizacije.

Zeljković je istakao da najjači način borbe protiv virusa korona predstaljaju epidemiološke mjere i vakcinacija, te da se sa poboljšanjem epidemiološke situacije očekuje da će moći da se ubrza i proces imunizacije.

On je naveo da je u Srbiji vakcinisano više od 2.500 zdravstvenih radnika, dok u Republici Srpskoj od zdravstvene ustanove do zdravstvene ustanove taj procenat iznosi oko 50 odsto od ukupnog broja.

“Nama je cilj da taj procenat bude 70 do 80 odsto”, rekao je Zeljković i dodao da pojedini zdravstveni radnici zbog određenih hroničnih bolesti nisu mogli tada da prime vakcinu i očekuje se da to učine u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, raspoređene su sve dostupne doze, samo se sukcesivno isporučuju prema zdravstvenim ustanovama u skladu sa distributivnom praksom i načinom čuvanja.

“Republika Srpska dobila je 48.000 vakcina ‘Sputnjik ve’, za 25.000 treba da bude gotova kontrola serije danas ili sutra prve komponente, dobili smo 10.200 doza ‘Sinovak’ vakcine, 7.020 doza ‘Fajzer’ vakcine i oko 8.570 ‘Astra zeneka’ vakcine”, rekao je Zeljković.

On je takođe naveo kako se sljedeće sedmice očekuju dodatne količine kineske vakcine, oko 80.000, te da bi trebalo da dođe druga komponenta od 25.000 “sputnjika ve”.

“Osim ruske vakcine, sve druge vakcine nemaju prvu komponentu u suštini i prva i druga doza su iste, tako da samo kod ruske vakcine možemo govoriti o prvoj i drugoj komponenti”, objasnio je Zeljković.

Prema najavama Ministarstva civilnih poslova BiH, kako je naveo, 3. i 10. maja očekuju dodatne količine “Fajzera”, a takođe bi trebalo da dođe određena količina vakcine “Astra zeneka”.

“Preostalu donaciju od Srbije od 10.000 ‘Aastra zeneke’ očekujemo u naredne dvije sedmice i to je taj kontinuirani proces”, rekao je Zeljković i dodao da da bi otprilike oko 100.000 vakcina trebalo da bude na raspolaganju u naredne dvije sedmice.

On je naglasio da svi građani moraju shvatiti koliki je značaj imunizacije, te da se za sve informacije mogu obratiti Institutu i domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

Napomenuo je da će proces vakcinacije potrajati, te zamolio građane za strpljenje i apelovao da, bez obzira na predstojeće praznike, mora postojati visok stepen odgovornosti.

Zeljković je rekao da trenutne epidemiološke mjere koje su na snazi ne dozvoljavaju organizaciju ekskurzija bez saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

On je naglasio da je trenutno najvažnije da se poštuju postojeće mjere i napomenuo da Republika Srpska više od devet mjeseci ima iste epidemiološke mjere za pojedince, a odnose se na nošenje zaštitne maske, fizičku distancu, pojačanu higijenu i dezinfekciju, dok su mjere, kada se govori o zajednici, formulisane tako da za vrijeme praznika na privatnim okupljanjima ne smije biti više od deset, a na javnim više od 30 osoba.

BHRT