Brčko: Određen jednomjesečni pritvor šestorici uhapšenih u akciji “Klanac”

Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor šestorici uhapšenih u akciji “Klanac”, u kojoj je na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona pronađena i oduzeta veća količina različitih droga, oružje, municija i drugi predmeti, kao i više od 50.000 KM u različitima apoenima.

Organizatoru, čiji su inicijali T.H. i pripadnicima grupe za organizovani kriminal R.A, T.A, M.E, M.S. i A.E pritvor je određen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta na čiji prijedlog im je određen pritvor.

Prije tri dana na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona sprovedena je akcija kodnog naziva “Klanac”, kada je uhapšeno 19 lica i izvršen pretres na 22 lokacije.

Protiv ove grupe, koja je na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona djelovala od 2018. godine, Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta duže vrijeme intenzivno provode istražne aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Tužilaštvom Tuzlanskog kantona.

Grupa, sa jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka, osumnjičena je da je na području Brčkog i Gračanice prometovala više od 90 kilograma droga skrivajući je do daljeg preuzimanja u zemljištu obraslom rastinjem, pod kamenjem i u zakopanim buradima.

Sumnja se da je T.H. kao lice zaduženo za prevoz droge, određivao B.A, A.E. i M.E. koji je uz R.A, M.S, H.A. i T.K. vršio i njeno dalje raspoređivanje, skrivanje i predaju radi prodaje.

Svi su osumnjičeni za krivična djela organizovani kriminal iz člana 336 Krivičnog zakona Brčko distrikta u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 232 istog zakona.

Saglasno Krivičnom zakonu, organizatoru grupe za organizovani kriminal može biti izrečena kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, a pripadnicima kazna zatvora od najmanje pet godina, navodi se u saopštenju.

BHRT