Prekinuta sjednica Vlade, HDZ pokušao nezakonito imenovati komesara HNK

Sjednica Vlade HNK, na kojoj je danas, između ostalog, trebao biti prijedlog imenovanja v.d. komesara MUP-a HNK, odgođena je za sedam dana na zahtjev ministara iz SDA.

Naime, članovi Vlade nisu se mogli usaglasiti oko kandidata za v.d. komesara MUP-a HNK, za kojeg je ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda (HDZ) predložio načelnika PU Čapljina Marija Zovka, koji je samostalni inspektor, što su SDA-ovi ministri ocijenili kršenjem zakona.
 
Također, ministri iz SDA su naglasili da su glavni inspektori u MUP-u HNK Bošnjaci i da ne žele vjerovati da je Bevandi važnija nacionalna opredjeljenost od kompetencija i zakona o imenovanju na tu važnu funkciju.
 
Član Vlade HNK iz redova SDA, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK Suad Balić u izjavi za medije obrazložio je zbog čega današnja sjednica zapravo nije mogla ni početi.
 
Balić je podsjetio da su ministri iz SDA u Vladi HNK prethodnih dana ukazivali i predsjedniku i članovima Vlade na neusklađenost predloženih tačaka dnevnog reda koje se odnose na imenovanje v.d. komesara policije HNK i v.d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK.
 
Kako je naveo, predložene tačke nisu bile usklađene sa Zakonom o unutrašnjim poslovima HNK i Zakonom o državnoj službi FBiH.
 
– Naime, za v.d. komesara mora biti predložena osoba koja ispunjava uslove propisane članom 19. stav 3. Zakona o unutrašnjim poslovima. Trenutno u MUP-u HNK ima više osoba koje ispunjavaju te uslove, ali nijedna od njih nije bila predložena na tu poziciju – ističe Balić.
 
U slučaju drugog predloženog imenovanja na poziciju v.d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK, kako je rekao, takav prijedlog ne može se realizirati jer prema Zakonu o državnoj službi FBiH v.d. rukovodećeg državnog službenika uopće i ne postoji.
 
– Imajući u vidu važnost navedenih funkcija za sigurnost građana i njihove imovine, odnosno javnog reda i mira u HNK, dužnost Vlade HNK je da osigura legalnost i legitimnost izbora na navedene funkcije, što je preduslov za zakonitost budućeg rada imenovanih – poručio je.
 
Upravo zbog ovih iznesenih primjedbi, pojašnjava, sjednica Vlade HNK nije mogla ni početi.
 
– Pozivamo ministra MUP-a HNK da predloži rješenja o imenovanjima u skladu sa navedenim zakonima i da konačno nakon sedam godina deblokira proces imenovanja – zaključio je Balić, pišu Vijesti.ba.

pressmedia.ba