Cjepivo AstraZeneci donijelo 275 milijuna dolara prihoda

Cjepivo protiv covida-19 donijelo je britansko-švedskoj AstraZeneci 275 milijuna dolara prihoda u prvom tromjesečju, pokazalo je poslovno izvješće.

Prihod joj je u prvom tromjesečju porastao 15 posto, na 7.32 milijarde dolara.

Kada se isključi prihod od prodaje cjepiva protiv covida-19, porastao je 11 posto, na 7.04 milijarde dolara.

Rast je potaknuo lijek protiv raka pluća Tagrisso, čija je prodaja porasla 17 posto, na 1.15 milijardi dolara. Prihodi od lijeka za srčane bolesti i dijabetes Farxige skočili su 54 posto, na 625 milijuna dolara.

Ukupni je prihod od prodaje cjepiva u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosio 275 milijuna dolara, a isporučeno je 68 milijuna doza, što znači da je cijena doze iznosila četiri dolara.

Prihod u Europi iznosio je 224 milijuna dolara, što znači da je isporučeno 56 milijuna doza cjepiva. Na tržištima u razvoju prihod je iznosio 43 milijuna dolara, a u ostatku svijeta osam milijuna.

Potvrdili su procjene godišnjih rezultata.

To je prvi put da je AstraZeneca objavila financijske detalje o distribuciji i prodaji cjepiva protiv covida-19, koje je razvila sa Sveučilištem Oxford.

U prezentaciji poslovnih rezultata za prvo tromjesečje ističu da su pojačali opskrbu i da se proizvodnja poboljšava, ne navodeći pojedinosti.

Dobit po dionici gotovo je udvostručena, na 1.19 dolara, i ne uključuje cjepivo, budući da je kompanija objavila da neće zarađivati na cjepivu do objave kraja pandemije.

Operativna dobit poskočila je 54 posto, na 1.89 milijardi dolara. Potvrdili su procjene godišnjih rezultata.

“Očekujemo da će utjecaj covida smanjiti i bolje rezultate drugoj polovini 2021. godine”, rekao je glavni izvršni direktor Pascal Soriot u priopćenju.

Smjernice ne uključuju prodaju cjepiva i kupnju Alexiona za 39 milijardi dolara, koja bi trebala biti zaključena u trećem tromjesečju.

BHRT