Kemal Ademović: Politički integritet štitimo programskim koaliranjem

U nastavku donosimo intervju sa političkim direktorom Naroda i Pravde Kemalom Ademovićem.

Brojni historičari i politički analitičari kažu da je 2. maja 1992. godine odbranjena država Bosna i Hercegovina. Gospodine Ademoviću, kao direktni akter burnih dešavanja toga dana, da li ste Vi saglasni sa tom konstatacijom?

Riječ je o posebno značajnom danu u odbrani Bosne i Hercegovine, koja je branjena skoro četiri godine u ratu i koja se brani i dan danas, u miru, samo na drugi način. Tog su dana odbranjene najvažnije institucije Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH i Republička Skupština, koje je agresor pod zastavom Jugoslovenske narodne armije (JNA) pokušao zauzeti. U tom kontekstu je 2. maj jedan od ključnih datuma za opstanak samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine, jer su sačuvane njene ključne institucije.

S obzirom na to da ste bili ratni komandant specijalnih jedinica MUP-a, odlikovan najvećim priznanjima, nemoguće je kao političku ličnost odvojiti vas od tih ratnih asocijacija i tema. Koliko Vam to predstavlja teret u današnjem političkom angažmanu?

Istina, obilježila me je ratna prošlost, ali sam kao mirnodopski politički funkcioner primarno okrenut budućnosti, miru i prosperitetu. Kultura sjećanja je važna, ali ne kao sredstvo političke manipulacije, već kao pouka da se bude oprezno i spremno kako se zlo nikada više ne bi ponovilo. Narod i Pravda je apsolutno opredijeljena za budućnost, za dijalog, za politiku koja će omogućiti bolji život i opstanak naroda na ovim prostorima. U tom kontekstu smo otvorili i mogućnost razgovora i dogovora s opozicijom u RS. Vjerujem da se može pronaći taj minimum zajedničkih prioriteta, a teška pitanja prolongirati za jedan period, promijeniti redoslijed prioriteta. Kad se ekonomski oporavimo, kad zaustavimo trend masovnog odlaska mladih iz zemlje, kad profunkcionira zdravstveni sistem, kad reformišemo obrazovni sistem, kad postanemo pristojna svjetska destinacija, onda možemo otvoriti diskusiju oko najtežih pitanja iz prošlosti. Diskusiju koju ne bi vodila isključivo politika, već historičari, domaće i međunarodne pravosudne instance, akademska zajednica  itd. Do tada, rješenje je da se dogovorimo oko programa koji će prije svega značiti fizički opstanak naroda na ovim prostorima.

Spominjete moguća koaliranja s opozicijom u RS, na programskoj osnovi, vjerovatno slično konceptu po kojem je Narod i Pravda prethodno koalirala u Sarajevu i sporazuma koje je nudila u drugim kantonima i gradovima?

Narod i Pravda nakon svojih prvih izbora 2018. odlučila je da ne bude pasivna opozicija već da bude dio izvršne vlasti, da preuzme odgovornost i bude u situaciji da uradi konkretne stvari u korist građana. S obzirom na to da u političkom životu u BiH nema apsolutnih pobjednika, koalicije su nužne. Neophodno je koalirati s političkim strankama sa kojima nemate puno dodirnih tačaka, ni ideoloških ni u smislu političke prakse. Međutim, precizna programska platforma omogućuje dogovor i normalan rad, jer je usaglašena agenda po kojoj se radi, a postoje načini izvještavanja i institucije za nadzor koji osiguravaju da se ono što je na papiru poštuje u praksi. Zato je Vlada Šestorke bila funkcionalna, zato je funkcionalna i današnja Trojka. Zato vjerujemo da po sličnom principu možemo koalirati sa onima s kojima imamo puno dublje razlike oko nekih pitanja, s opozicijom u RS npr., samo ukoliko pristaju na principe dobrog i poštenog upravljanja državom. Nema normalnog čovjeka u BiH koji nije za veću platu, veću penziju, bolju školu, bolji dom zdravlja, koji nije protiv korupcije, kriminalna itd. Neke stranke mogu pratiti taj tempo, tog programskog koaliranja i te mjere i principe, neke nažalost ne mogu, one koje u politici vide isključivo ličnu korist, a ne popravak stanja u državi i društvu. Nedavno smo ponudili prijedlog takvog sporazuma u Unsko-sanskom kantonu, i odnosi su odmah uzdrmani, nekome nije odgovarao red. Nažalost, jedna naša zastupnica podržala je nešto što nije korespondiralo s principima kojih se držimo i bit će sankcionirana.

Jučer je najavljeno moguće koaliranje NiP-a sa Semirom Efendićem i njegovom novom Strankom za BiH. Predsjednik Konaković jučer je u intervjuu za portal Klix ostavio otvorenu tu mogućnost, a i gospodin Čampara na Face TV, da je „Efendić dobrodošao u koaliciju s nama“. Je li Stranka za BiH sa Semirom Efendićem novi koalicioni partner Naroda i Pravde?

O tome je rano govoriti, kako je i predsjednik Konaković kazao, ukoliko Stranka za BiH nastavi ići ranijim političkim putem kao satelit SDA i ne ponudi nikakvu novu vrijednost, koalirati s njima zasigurno nećemo. Vidjet ćemo, vrijeme će pokazati kakvu će politiku voditi.  Što se tiče izjave gospodina Čampare, on je govorio u svoje lično ime, ne u ime Naroda i Pravde. O pitanju koaliranja Naroda i Pravde sa bilo kim odlučuju naši stranački organi.

Sutra je 1. maj, ima li prostora za čestitku, s obzirom na okolnosti koje je izazvala pandemija koronavirusa?

Vjerovatno nije prikladno da se 1. maj uobičajeno čestita, ali možemo poslati važnu poruku: da je pitanje poboljšanja prava radnika u Bosni i Hercegovini možda i pitanje demografskog opstanka ove zemlje. Pandemija će stati, život će se vratiti u normalu, pitanju oporavka privrede i poboljšanju uslova rada morat ćemo se maksimalno posvetiti. Samo na taj način možemo zaustaviti ili makar usporiti trend odlaska stanovništva. Zaposlen i zadovoljan čovjek, u sigurnom ambijentu, naša je vizija stvaranja boljih radnih uslova.

Za kraj, želim obavijestiti naše aktiviste i članstvo o promjeni na čelu Sekretarijata Naroda i Pravde, koja će se uskoro desiti. Naime, naš dosadašnji Generalni sekretar Mirza Selimbegović, nakon više od tri godine napornog rada na ovom izuzetno zahtjevnom radnom mjestu, odlučio je ustupiti tu poziciju i posvetiti se drukčijem vidu stranačkog angažmana, i mi smo njegovom zahtjevu izašli u susret. Gospodinu Selimbegoviću želim se od srca zahvaliti na dosadašnjem doprinosu razvoju Naroda i Pravde, koji je zaista ogroman. Iako mi je sa jedne strane žao zbog njegovog povlačenja jer smo, shodno funkcijama, usko sarađivali, s druge strane drago mi je jer vjerujem da će Selimbegović unaprijediti i dati novu vrijednost porcesima na kojima će ubuduće raditi. Imat će i više vremena posvetiti se porodici, za koju znam da je podnijela veliki teret njegovog dosadašnjeg angažmana. Za mjesto Generalnog sekretara Naroda i Pravde najozbiljniji kandidat je Vernes Mulić, mladi čovjek zavidne biografije, magistar prava, s kvalitetnim radnim iskustvom i dobrim poznavanjem jezika. Aktivista koji je od prvog dana s nama, koji je bio važna karika u dosadašnjim kampanjama NiP, posebno u procesima nadzora nad regularnostima izbornog procesa. Odluka će biti verificirana od strane Predsjedništva Naroda i Pravde u narednih sedam dana.

pressmedia.ba