PET STRANAKA POD ISTIM KROVOM: Nova stranka koja će nastati na inicijativu Željka Komšića trebala bi se zvati…

Od početka aprila vode se intenzivni razgovori o udruživanju pet probosanskih stranaka u jedan politički subjekt koji bi učestvovao na općim izborima 2022. Inicijativu da sjednu za sto i počnu razgovore uputio je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Poziv su dobili predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić, Socijaldemokrata BH Enver Bijedić, Građanskog saveza Muhamed Fazlagić i u ime Pokreta socijalne pravde i demokratije Ivo Komšić.

Umjesto Ive Komšića, koji je bolestan, na dosadašnja dva sastanka dolazio je Miro Lazović.

Prvi sastanak, prema informacijama “Faktora”, na Komšićevu inicijativu, održan je 6. aprila u Sarajevu, potom 19. aprila u Tuzli, a naredni će biti održan 5. maja u ponovo u Sarajevu.

Ovo je priča ne o koalicionom nastupu, već o ujedinjavanju pet stranaka u jednu, koja će biti otvorena za koalicije sa svim probosanskim strankama. Radni naziv novog političkog subjekta, a što treba tek da bude na kraju dogovoreno i potvrđeno, jeste Stranka za progres i demokratiju.

Još se dogovara ujedinjavanje tako da govora o tome ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH do sada nije bilo, piše Slobodna Bosna.

pressmedia.ba