Ružičić za BHRT: Tražićemo povećanje plata, prvo medicinarima u RS

Za sutra je zakazana posebna radna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske na kojoj očekujemo potpredsjednika Vlade i ministra rada, kao i predsjednicu RS kako bi razgovarali o popravljanju ekonomsko- socijalnog položaja radnika, odnosno popravljanju plata na čemu radimo od decembra prošle godine, kazao je gostujući u BHT1 Uživo Danko Ružičić, predsjednik granskog Sindikata tekstila, obuće i kože RS.

[embedded content]

„Mislim da su se stvorili svi uslovi da mi ovog puta dobijemo povećanje najniže plate u RS koja i ove godine iznosi 520 KM, kao i u 2020.  Unija udruženja  poslodavaca RS na Ekonomsko-socijalnom savjetu potkraj 2020. nije željela da pregovara o povećanju najniže plate govoreći da su imali loše poslovanje u pandemiji“, kazao je Ružičić.

Naglasio je da ove godine neće manifestaciono obilježavati Prvi maj kao prethodnih godina, kada su izlazili ma ulice i pravili šetnje.

„Zadnji put smo 2019. bili na graničnom prelazu u Gradišci kada smo htjeli da zaustavimo odlazak radnika iz Republike Srpske , a da zauzvrat od Vlade i poslodavaca tražimo povećenje plata“, poručio je Ružičić.

On smatra da su se stvorili  uslovi da se razgovara o tome kako povećati plate prije svega radnicima zdravstvenog sektora „koji punih 14 mjeseci rade na očuvanju zdravlja stanovnika Republike Srpske“.

„Njima prvima treba povećati plate. Što se tiče budžeta, tu su radnici zaposleni u obrazovanju i kulturi, MUP-u i administrativni radnici u pravosuđu. Ne sumnjam da će do toga doći izmjenom Zakona o platama, već u maju, poručio je, između ostalog,  Danko Ružičić.

BHRT