Šef diplomatije Hrvatske: Milanović inteligentan, ali lijen

Šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao je u petak predsjednika Zorana Milanovića da deblokira raspravu o imenovanju 19 veleposlanika. I da se vrati u ustavne i zakonske okvire svog djelovanja.

Između Pantovčaka i Banskih dvora postoji nesuglasje oko imenovanja veleposlanika i generalnih konzula na nove mandate. Radi se o 19 veleposlanika i šest generalnih konzula kojima istječu mandati.

Gordan Grlić Radman je “pozvao predsjednika Milanović da deblokira raspravu o imenovanju veleposlanika”. I da pomogne aktivnostima vlade. “Mislim da se predsjednik ponaša kao šef oporbe, a ne kao predsjednik države. Treba se vratiti u ustavne okvire svoga djelovanja”, kazao je ministar.

Predsjednik države želi da pola imenovanja bude na prijedlog vlade. A pola na njegov. Kako bi se točno znalo tko odgovara za kojeg veleposlanika. Tvrdi da se tako radilo i mandatima prijašnjih predsjednika. Suprotno znači “da HDZ želi ugrabiti sve za sebe”.

Šef diplomatije Hrvatske kontra predsjednika

Aktualni šef diplomacije, pak, tvrdi da mu je “kategorija pola-pola nepoznata”.

Grlić Radman podsjeća da se radi o 19 veleposlanika i šest generalnih konzula. Uz opasku da mu je “kategorija pola-pola nepoznata”.

“To doista nije način djelovanja. Hrvatska diplomacija je jedna diplomacija koja se ne može fragmentirati. Veleposlanici ne mogu biti nečiji. Već najviši politički predstavnici u zemljama primateljicama koji provode načela državne politike”, rekao je Grlić Radman.

Prema njegovim riječima, diplomat bi “trebao predstavljati svoju državu. Primati predsjednike. Odlaziti u predsjedničke posjete. A mi pamtimo jedan još uvijek nedovoljno istražen posjet Albaniji za koji ne znamo da li je bio službenog karaktera ili privatnog. I nije se sastao s predsjednikom nego premijerom. Što je isto tako nečuveno”. Dodao je Grlić Radman, aludirajući na prošlogodišnji posjet Milanovića albanskom premijeru Ediju Rami.

Najgori premijer, uličnog jezika

Grlić Radman predsjednika Milanovića nazvao je i “najgorim premijerom u hrvatskoj povijesti”. Zatražio je da svojim izjavama ne destabilizira vladu. Te da se vrati u ustavne i zakonske okvire. Koje je prekršio “intervencijom u proceduru imenovanja predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda.”

Za njegove je izjave, “uvrede i objede” kazao da su ispod svake razine jednog predsjednika. “Sve što je do sada rekao je netočno. To je ulični jezik. Jezik koji zabavlja ulicu. Nije konstruktivan i ne pridonosi stabilnosti države”, kazao je Gordan Grlić Radman.

Na kraju, rekao je i da je Milanović po dolasku Ministarstvo vanjskih poslova početkom ‘90-ih ocijenjen kao inteligentan. Ali lijen. Dodao je i da je Milanović zaustavio njegovo imenovanje za veleposlanika u Budimpešti.

https://pressmedia.ba/