U Kantonu Sarajevo preminule dvije osobe, 29 novozaraženih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je evidentirano 29 novozaraženih osoba koronavirusom. U istom periodu 67 ih se oporavilo od infekcije ovim virusom, a testirano je 486 osoba.

Od ovog broja novozaraženih, njih 19, odnosno 65,51 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su dva pacijenata koja su bila zaražena ovim virusom, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Kanton Sarajevo danas bilježi 922 aktivna slučaja infekcije koronavirusom. U samoizolaciji se trenutno nalazi 4.037 naših sugrađana.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 51.947 osoba zaraženih koronavirusom, kao i 49.809 izliječenih osoba.

Hospitalizirana 203 pacijenta

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 50, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 83.

Trenutno su u KS hospitalizirana 203 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 134, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 69 pacijenata.

Na respiratoru je šest pacijenata, pet na KCUS-u i jedan pacijent u Općoj bolnici.U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste 23 pacijenta, a u Općoj bolnici njih četiri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 370 pacijenata, od kojih je šest transportovano u Opću bolnicu i isto toliko na KCUS.

310 PCR briseva

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 73, u Novom Gradu 23, u Semizovcu 14 i na Ilidži 10. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 310.

Covid-pozivni centar je zabilježio 443 poziva, a obavljena su 162 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

pressmedia.ba