Varhelyi početkom maja u posjeti BiH

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi saopštio je da će posjetiti Zapadni Balkan sljedeće sedmice.

Ova posjeta uslijedit će kada počnu pristizati prve vakcine protiv COVID-19 koje finansira Evropska unija.

Evropska unija je nedavno postigla ugovor sa kompanijom Pfizer kako bi region snabdijevala sa 651.000 doza vakcina, koje će se u zemljama regiona raspodijeliti između maja i avgusta ove godine.

Kako se saznaje iz izvora u Evropskoj komisiji, Varhelyi će posjetu početi dolaskom u Srbiju u ponedjeljak, 3. maja, u utorak 4. maja će boraviti u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a dan kasnije, odnosno 5. maja, u Albaniji i na Kosovu.

Evropska komisija je u decembru usvojila paket od 70 miliona eura za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u pristupu vakcinama protiv COVID-19, koje su nabavile države članice EU.

Ovim sredstvima su plaćene vakcine koje će od naredne sedmice stići u region. Raspodjela vakcina će se obaviti po potrebi u državama u skladu sa kampanjom vakcinacije.

U tom smislu, najveći dio će dobiti Bosna i Hercegovina (214.000 doza), zatim Albanija (145.000) i Sjeverna Makedonija (119.000).

Kosovo će dobiti 95.000 vakcina, a Crna Gora 42.000 doza. Srbija je posljednja sa 36.000 planiranih doza, budući da važi za zemlju koja vrlo dobro stoji sa kampanjom imunizacije građana.

pressmedia.ba