Afganistan: Danas počinje povlačenje međunarodnih snaga

Poslije skoro 20 godina, SAD i NATO danas zvanično počinju povlačenje svojih posljednjih trupa iz Afganistana, prepuštajući zemlju neizvjesnoj budućnosti usred sve većih napada talibanskih pobunjenika.

Skoro 10.000 NATO vojnika iz misije za obuku “Odlučna podrška”, uključujući 2.500 vojnika iz SAD i oko 1.100 iz Njemačke, kao dva najveća kontingenta, napustiće Avganistan do 11. septembra.

Ovaj datum je zvaničan za početak povlačenja, ali je vojna oprema već počela da se iznosi iz zemlje prije nekoliko nedjelja.

Nekoliko zemalja NATO rasporedilo je dodatne snage ili ih drži spremnim radi obezbjeđenja povlačenja.

Postoji bojazan da bi talibani mogli napasti snage tokom povlačenja. Zvaničnik NATO rekao je da će svaki eventualni napad naići na snažan odgovor.

Povlačenje međunarodnih snaga biće takođe test za afganistanske snage bezbjednosti, koje će morati da brane teritoriju koju trenutno kontrolišu i podržavaju vladu bez direktne međunarodne podrške.

Posljednjih nedjelja američki generali izrazili su bojazan da bi povlačenje moglo dovesti do sloma afganistanske vlade ili novog građanskog rata.

Američki predsjednik Džo Bajden odlučan je da to ipak nastavi, najavivši sredinom aprila da će povlačenje preostalih 2.500 američkih snaga biti završeno do 20. godišnjice napada 11. septembra.

BHRT