Ministrica Turković nas ponovo ojadila – sastala se sa ministrom vanjskih poslova Japana i potpisala Sporazum o udjeljivanju bespovratne finansijske pomoći

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 1. maja 2021. godine sa ministrom vanjskih poslova Japana Toshimitsuom Motegijem koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon bilateralnog sastanka delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Japana, ministrica Turković i ministar Motegi potpisali su Sporazum razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od pet stotina miliona japanskih jena.

Ministrica Turković i ministar Motegi su, nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, dali izjave za medije.

Ministrica Turković je naglasila da se radi o vrlo važnoj posjeti koja dolazi u ključnom trenutku za BiH. “Sa zadovoljstvom mogu reći da je Japan dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i nas kao građana BiH.

To se kroz 25 godina diplomatskih odnosa iznova potvrđuje. Želim, stoga, da se na prvom mjestu zahvalim mom kolegi Motegiju te Vladi i građanima Japana. Uz nas ste bili u najtežim danima i ostali do danas”, navela je ministrica.

Ministrica je istakla da je sa japanskim kolegom razgovarala o unaprijeđenju prijateljskih odnosa dvije države, ekonomskoj saradnji te borbi protiv pandemije koronavirusa.

Pozdravila je potpisivanje Sporazuma o bespovratnoj pomoći i istakla kako će ta pomoć biti usmjerena na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija. “To će biti snažan doprinos jačanju države i institucija koje se već duže vrijeme suočavaju sa ovim problemom”, dodala je ministrica.

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno problemima u isporuci vakcina.

“Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule sa mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje vjerujem da će Japan iz svoje pozicije pomoći kako bi te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije. Kao članica Vijeća za implementaciju mira, Japan je vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uprkos negativnoj retorici”, naglasila je ministrica Turković.

U fokusu razgovora bili su i razvojni infrastrukturni projekti, te ekonomski rast. Ministrica je kazala da tu postoji ogroman prostor za napredak, ne samo za BiH nego i cijelu regiju Zapadnog Balkana. Dodala je da veliki potencijal za saradnju postoji u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji.

“Ja sam vrlo otvoreno pitala kolegu Motegija šta BiH može uraditi da privuče japanske kompanije da investiraju u BiH i to će sigurno biti nešto o čemu ćemo otvoriti razgovore na tehničkom nivou”, poručila je ministrica.

Ministar vanjskih poslova Japana Toshimitsu Motegi je istakao da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo Bosne i Hercegovine i da će i dalje pomagati Bosni i Hercegovini u izgradnji države i pomirenju naroda.

“Naše dvije države dijele osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava, vladavina prava i tržišna ekonomija. Na sastanku sa ministricom smo se usaglasili oko namjere da zajedno rješavamo regionalne i međunarodne probleme”, istakao je ministar Motegi.

Danas je potpisan i Sporazum između Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči. Sporazum su potpisali ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito i direktor ITF-a Tomaž Lovrenčič. Pomoć će biti usmjerena za nabavku opreme za deminiranje, podizanje svijesti o minama i obrazovanje o opasnostima od mina.

pressmedia.ba