Predsjedništvo Saveza sindikata RS o povećanju plata

Najavljeno povećanje plata za zaposlene u zdravstvu, MUP-u, prosvjeti , kulturi pravosuđu bilo je dominantna tema na posebnoj sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske.

Predsjednica Saveza sidnikata RS Ranka Mišić rekla je da pregovori o povećanju plata počinju sljedeće sedmice, te da bi trebali biti okončani do kraja mjeseca. U Sindikatu zagovaraju i povećanje najniže plate sa sadašnjih 520 na 600KM.

“Pregovori počinju već iduće sedmice i do krada maja oni se moraju završiti . Mora doći do izmjena Zakona i povećanje plata koliko i kako o tome će predsjedncii granskih sindikata i resorni ministri. I u drugom smijeru povećanje najniže plate koja će automatski povećati nivo plata u relanom sektoru”, kazala je Ranka Mišić.

Sjednici Predsjedništva prisustvovala je i predsjednica RS Željka Cvijanović koja je rekla da uz povećanje plata u javnom sektoru treba voditi računa da se nađe mogućnost za rast plata u privatnom sektoru.

“Ono što me raduje je činjenica da se vodi računa o onima koji imaju najniže plate da se na svaki mogući ančin Sindikat stavio u službu da se vidi zajedno sa Vladom na koji način da se premosti takav problem”, kazala je Željka Cvijanović.

BHRT