Rudari poručili vlastima: Ako želite sukobe, mi smo spremni

Rudari iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH“ stigli su pred zgradu Vlade FBiH.

Sinan Husić predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine obratio se okuolčjenim frudarima ispred zgrade Vlade FBiH i svim radnicima u BiH čestitao Međunarodni praznik rada.

“Znamo šta smo kroz socijalni dijalog usaglašavali, u prehodnih mjesec dana. Ono što predstavljaju predstavnici EPBiH i Vlade FBiH mi nećemo prihvatiti, nećemo dopustiti da se preko noći veliki broj radnika proslijedi na biroe za zapošljavanje.

Dodao jekako su rudari čuli da postoji namjera da se određene strukture koje upravljaju i vladaju računaju sa rudarima tamo gdje smo najslabiji, u rudniku mrkog uglja Abid Lolić u Biloj, da ga rekonstruišu i poručio:

” Ako želite sukob mi smo spremni u herojskoj Biloj i nećemo odustati”, kazao je Husić.

Rudari poručuju još jednom da žele državu, da im treba država, a ne milostinja.

“Tražit ćemo od menadžmenta rudnika da se ispitaju metode, da se ispita kalorična vrijednost uglja, mnogi ozbiljni ljudi govore da su pokazatelji katastrofalno štetni po rudnike. Znamo mi sami provjeriti kvalitet”, poručio je Husić i dodao:

“Ako bude trebalo svi rudarski vozovi će doći ovdje ako bude trebalo. Doći će puni bola i tuge, ali i hrabrosti i odlučnosti. Ovo je početak borbe za rudnike i za najbolje sinove koji su svoje živote davali za BiH. Hvala vam i sretno”.

Nakon protesta, predstavnici rudara su se vratili na Željezničku stanicu u Sarajevu te su najavili kako će, ukoliko se zahtjevi rudara ne ispune, a Husić je najavio i da će u svih sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH 20. maja biti održan generalni štrajk.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/, povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada organizovao je protest, kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog izuzetno teškog položaja radnika.

Nakon što je rano jutros Rudarska glazba prodefilovala i odsvirala jutarnju budnicu i prvomajski uranak, više od 50 kakanjskih rudara su se organizovano uputili na mirni protes, te su sa Željezničke stanice u Sarajevu krenulo ka Vladi FBiH, gdje se nalaze jake policijske snage.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprečavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

(NAP)

pressmedia.ba