Sarajevo: Počeo protestni marš rudara

Rudari iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH“ krenuli su na protestni marš ispred Željezničke stanice u Sarajevu do Vlade FBiH.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/, povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada, naime, organizovao je protest, kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog izuzetno teškog položaja radnika.

Nakon što je rano jutros Rudarska glazba prodefilovala i odsvirala jutarnju budnicu i prvomajski uranak, više od 50 kakanjskih rudara su se organizovano uputili na mirni protes, te su sa Željezničke stanice u DSarajevu krenulo ka Vladi FBiH, gdje se nalaze jake policijske snage.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprečavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

BHRT