Borell o novinarima:I dalje politički pritisci, nasilje i zatvorske kazne

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell izjavio je danas, povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, da novinari i dalje prolaze kroz teške uslove rada, uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, arbitrarne zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao.

U vrijeme kada je izvještavanje nezavisnih i slobodnih medija značajnije nego ikada, sloboda medija je i dalje ugrožena, ističe se u saopštenju Borella objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da je, prema podacima Unesko Opservatorije, od 2020. širom svijeta ubijeno 76 novinara, dok su mnogi uhapšeni, maltretirani ili su dobijali prijetnje.

“Posebno je zabrinjavajuće nasilje na rodnoj osnovi upereno prema novinarkama”, ukazuje Borell.

U saopštenju se naglašava da su sloboda medija i bezbjednost novinara ključni prioriteti novog Akcionog plana o ljudskim pravima i demokratiji, kao i Akcionog plana evropske demokratije.

“Sloboda informisanja i slobodan govor moraju svuda biti promovisani i zaštićeni. To je u svačijem interesu. EU će nastaviti da govori protiv svakog ograničenja slobode izražavanja i cenzure, bilo na internetu ili van njega, a kojima se krši međunarodno pravo”, poručio je Borell.

BHRT