Cijepljeni i oporavljeni Nijemci izuzeti iz pandemijskih mjera

Nijemci koji su u potpunosti cijepljeni ili su preboljeli Covid-19 trebali bi biti izuzeti od mnogih oštrih mjera u zemlji prema novim pravilima koja će biti uvedena ovoga tjedna.

Kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel i njihovi koalicijski partneri iz socijaldemokratske stranke potpisali su nacrt novih pravila, navodi se u pismu kancelarkinog ureda koje je dpa dobio na uvid u ponedjeljak.

Nova pravila uključuju veći pristup trgovinama i drugim uslugama, kao i izuzeće od noćnog policijskog sata i restrikcije osobnih kontakata.

Promjene također znače da bi oko osam posto populacije koja je potpuno cijepljena i tri milijuna koji su se oporavili trebali, na primjer, moći ući u trgovine ili otići do frizera bez da imaju negativan nalaz.

Od njih se također neće tražiti karantenu nakon povratka u Njemačku – osim ako nisu putovali u područje u kojem je virusna varijanta posebno raširena.

Međutim, i dalje će biti obvezni nositi masku na određenim javnim prostorima, kao i poštivati mjere tjelesne udaljenosti.

Nekoliko od 16 njemačkih država već je počelo primjenjivati ​​dijelove novih propisa koji omogućavaju da se cijepljene osobe smatraju ravnopravnima s onima koji imaju negativan test na Covid.

BHRT