EU pozvala ruskog veleposlanika zbog sankcija Moskve

Europska unija pozvala je ruskog veleposlanika nakon što je Moskva na crnu listu uvrstila osam dužnosnika EU u znak odmazde zbog odluke bloka o uvođenju sankcija nakon zatvaranja ruskog oporbenog lidera Alekseja Navaljnog.

Ruska lista objavljena u petak uključuje predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija i Veru Jourovu, potpredsjednicu Europske komisije, čiji sažetak uključuje pitanja vladavine prava i širenje dezinformacija, javlja AP.

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano rekao je da će se veleposlanik Vladimir Chizhov sastati u Briselu kasnije u ponedjeljak s visokim dužnosnicima EU koji će mu “prenijeti našu snažnu osudu i odbacivanje ove odluke”.

Stano je rekao da su ruske mjere “očito vrlo politički motivirane i nemaju nikakvo pravno opravdanje. Neutemeljene su.”

Rekao je da “ovo sve pokazuje da je Rusija odlučna da nastavi neprijateljski put sukoba.”

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je EU da želi kazniti Moskvu zbog “nezavisne vanjske i domaće politike” i da pokušava ograničiti njen razvoj “nezakonitim restrikcijama”.

Ministri vanjskih poslova EU razgovarat će o tenzijama s Rusijom na sastancima 10. svibnja.

Čelnici država i vlada 27-članog bloka također će se pozabaviti tim pitanjem na svom samitu 25. svibnja.

EU je u ožujku uvela sankcije šestorici ruskih dužnosnika koji su bili uključeni u zatvaranje Navaljnog, koji je najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

BHRT