Nova stranka u BiH – ukrupnjavanje političke opozicije

Nekoliko stranaka ljevice i centra, koje gube biračko tijelo ili ga imaju nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji poduhvat, ušlo je u priču o osnivanju nove političke opcije.

Kao cilj je zamišljeno ujedinjenje opozicije stranaka ljevice i centra za zajedničko djelovanje na Opštim izborima 2022. Najglasniji zagovornici takve ideje su predsjednik DF-a,te Platforme za progres.

[embedded content]

Platforma za progres, Demokratska fronta, Socijaldemokrati, Građanski savez i Pokret socijalne pravde i demokratije trebali bi činiti novi subjekt na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Pregovori su u tijeku, potvrdio nam je predsjednik Platforme za progres.

“Za sada pet stranaka vode pregovore, i mislim da treba da dođu još dvije, tri stranke centra. Razmišljali smo o strankama koje spadaju u građansku orijentaciju, a u isto vrijeme koje shvataju da ne mogu same da dovede do promjene, ovo nije ni konačna lista”, kazao je Mirsad Hadžikaadić.

Do sada su održana dva sastanka navedene petorke. Od ove priče ogradio se jedan od osnivača Pokreta socijalne pravde i demokratije Zlatko Lagumdžija, dok Socijaldemokrati BiH čvrsto podržavaju ovu ideju.

“Već idući mjesec imat ćemo novi sastanak gdje cemo u konačnici izbrusiti još naše dogvore.Socijaldemokrati jesu za tu veliku priču, iz razloga da se samo tako mogu rješiti predstojeći problemi, kazao je Enver Bijedić.

U javnosti se postavlja pitanje Što nova politička opcija, pored više od 100 zvanično registriranih u BiH može ponuditi biračima. Novinarka Rubina Čengić smatra kako ovakva politčka opcija na domaćoj sceni ne donosi ništa novo.

RUBINA ČENGIĆ, novinarka

“Generalno ova politička kombinacija ne donosi ništa spektakularno novo.Nikakvu novu ideju koja bi nas zaintrigirali. Mi 25 godina stalno gledamo neka pregurpisavanja. Što bi reko profesor Lagmudžija imamo matematiku, nemamo logiku. Mislim da je to taj problem kojim je opterećena bosanska politika”.

Promjene se neophodne, tvrdi sociolog Esad Bajtal. Svjestan pojedinačne nemoći svake od ovih stranaka, samo ujedinjenjem i zajedničkim djelovanjem mogu se suprotstaviti vladajućoj garnituri.

ESAD BAJTAL, sociolog

“Ako se ovi uvežu, ako nađu načina da budu snažniji, da im se mogu zakonski demokratski, politički oduprijeti onda ima neke nade, ljudske i građasnke. Prosječna ljudska svjest ovog regiona sanja da počne proces promjena i nadamo se da će to tako biti”.

Da su određene već pokrenute pokazuje i istupanje načelnika sarajevske Općine Novi Grad, Semira Efendića iz SDA i imenovanje na poziciju predsjednika Stranke za BiH. Mjenjanje političke scene najavljuju i članovi ljevice i centra. Na predstojećim sastancima će utvrditi konačnu listu stranaka koje će ući u priču i pravac kojim će nastaviti djelovati pred opće izbore iduće godine.

BHRT