Oručević za BHRT: Politika je zauzdala medije u BiH

Vrlo rijetko novinarstvo u Bosni i Hercegovini je analitičko. Smatram da je afirmativno novinarstvo nešto što smo navikli da slušamo. Nema mnogo onih koji diskutiraju i vode forume na našim televizijama, kazao je gostujući u BHT1 uživo mostarski aktivista i novinar Husein Oručević.

[embedded content]

On je komentirao izvještaj organizacije Reporteri bez granica u kojem je naša zemlja svrstana na 58. mjesto po pitanju slobode medija. Oručević smatra da 58. mjesto “znači puno i malo”.

„Nalazimo se na sredini kada je riječ o demokratskom pristupu prema medijima i radu novinara, ali isto tako znamo da novinarstvo u Bosni i Hercegovini pripada onom novinarstvu  koje mi nije nimalo blisko. Riječ je o afirmativnom novinarstvu, kazao je Oručević.

Istaknuo je i da oni najvažniji koji bi trebali voditi govore u medijima se u njima ne pojavljuju i zaobilaze ih. Prema njegovim riječima i određeno ponašanje političara poput onog da ne želi doći u emisiju ukoliko je tu i neko ko mu ne prija, je također ozbiljan pritisak na medijske kuće. Isto predstavlja i činjenica da političar bira u kakvu će emisiju doći.

„Ozbiljno je pitanje odnosa prema medijima i novinarima, prema peru, mikrofonu i kameri. Malo je stručnih ljudi koji nakon završetka fakulteta sa svoje tačke gledišta mogu govoriti o stvarnosti koju danas imamo. Iz tog razloga je politika danas zauzdala novinarstvo i medije , osigurala je da može plaćati informacije i vrlo često nudi papir s kojeg novinar čita, ne razmišljajući šta je njegov sadržaj“, zaključio je Husein Oručević.

BHRT