Schallenberg: EU i Austrija neće ostaviti BiH na cjedilu

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg izjavio je danas u Sarajevu da mu je drago što je Evropska unija (EU) počela isporučivati vakcine za ovaj region i da je poruka EU i Austrije da Bosnu i Hercegovinu neće ostaviti na cjedilu.

Nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, Schallenberg na konferenciji za medije istakao da bez stabilne BiH ni region ne može biti stabilan.

Po njegovim riječima, pitanja poput “non-papera” su neprihvatljiva i teritorijalni integritet BiH ne može biti predmet pregovora.

“Potrebno je prevazići običaj da se govori i razmišlja na taj način i treba se krupnim koracima približavati Briselu”, poručio je Schallenberg.

On je rekao da je 2021. dobra prilika za BiH jer nije izborna godina i da će Austrija u okviru svojih mogućnosti pružiti podršku da sve osjetljive političke teme budu tretirane i da bude postignut željeni rezultat.

Schallenberg je naglasio da je budućnost BiH i regiona u Evropskoj uniji i da njegova zemlja zagovara da sve zemlje ovog regiona budu uključene u konferenciju o budućnosti EU.

“Tu pripadaju i zemlje za koje želimo da što prije postanu dio evropske porodice”, rekao je Schallenberg.

Turković: Uloga Austrije u nabavci vakcina za BiH je ogromna

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je uloga Austrije i saveznog ministra za evropske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga u nabavci vakcina za BiH ogromna i da se nada da će isporuke kroz oba međunarodna mehanizma biti kontinuirane i omogućiti masovnu imunizaciju u BiH.

Turković je izrazila nadu da će BiH biti obuhvaćena mjerama Evropske komisije za određeno olakšanje putovanja, što bi omogućilo normalizaciju ekonomskih kretanja i ubrzalo izlazak iz krize.

“Konstatovali smo da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i da Austrija zagovara napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekla je Turković nakon sastanka s ministrom Schallenbergom.

Ona je naglasila da, uprkos negativnoj retorici pojedinih političara, većina bh. građana i dalje podržava evropski put i put ka NATO-u, te da je BiH predana provođenju 14 ključnih reformi.

Turković je kazala da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta da onemoguće reforme i napredak ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna i održiva.

“Mi smo vrlo odlučni da nastavimo naš put ka EU i vjerujemo da međunarodna zajednica ima mehanizme da omogući deblokadu institucija i tako potakne pozitivne procese”, poručila je Turković.

BHRT