Skrnavljena bista „Josipa Broza Tita“ u Travniku

Članovi UABNOR- Općine Travnik tokom redovnih poslova uređenenja biste Josipa Broza Tita, našli su natpise na bisti.

Natpisi „Tito je Hrvat“ uz nacrtani križ, kao i druge nacrtane figure, članovi UABNOR-a smatraju da su djelo maloljetnika, kao i prepravljanje godine rođenja Josipa Broza Tita u 1992. godinu.

Pripadnici Policijske uprave Travnik izvršili su uviđaj, a na raspolaganje stavljen im je i video nadzor Općine Travnik iz kojeg će se vidjeti počinitelj.

U slučaju da se radi o maloljetnoj osobi UABNOR Općine Travnik pokrenut će postupak protiv roditelja maloljetnika sa ciljem upozoravanja roditelja kao i obrazovnih insitucija na području Općine Travnik koje moraju kroz nastavni program dati značaj antifšističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i djelu i liku Jospia Broza Tita.

Generacije koje stasavaju i koje su sutra nosioci razvoja naše Države moraju znati ulogu Josipa Broza Tita u razvoju Bosne i Hercegovine i odlukama I,II i II zasjedanja ZAVNOBIH-a kojima je utemeljena današnja država Bosna i Hercegvina, kao i odlukama II zasjedanja AVNOJ-a gdje su potvrđene odluke iz Mrkonjić Grada gdje je održano I zasjedanje ZAVNOBIH-a. Zato svako sknavljnje biste josipa Broza Tita i spomenike iz drugog svjestkog rata je skrnavljenje tekovina Bosne i Hergevine i njenih naroda koje već stoljećima žive na ovim prostorima, kažu iz UBNOR-a.

Danas, tačno prije 41 godinu prestalo je da kuca srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, i pozivamo građane Travnika da se pridruže i odaju zajedno sa članovima UABNOR-a Općine Travnik počast Josipu Brozu Titu.

BHRT