U Izraelu počele konsultacije o novom mandataru za sastav vlade

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin počeo je konsultacije u namjeri da što prije povjeri formiranje vlade novom mandataru, pošto ga je premijer Benjamin Netanjahu obavijestio da u tome nije uspio do određenog roka koji je istekao u ponoć.

Rivlinov kabinet je najavio da će se on sastati sa predstavnicima 13 partija kako bi se nastavio “proces obrazovanja vlade”.

O će po svoj prilici dati šansu vođi partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jairu Lapidu da formira vladajuću koaliciju.

Lapid i lider desničarske partije Jamina (Desno) Naftali Benet dogovarali su se prethodno da Benet prvi bude premijer u budućoj rotacionoj vladi.

Izraelski predsjednik je zatražio da partije u parlamentu svoje stavove o novom kandidatu objelodane prije 14 sati po lokalnom vremenu.

Netanjahuova politička budućnost je dovedena u pitanje jer nije uspio da obrazuje koaliciju u roku od četiri sedmice, što je povećalo mogućnost da se okonča njegovo dugogodišnje rukovođenje zemljom, navodi AP.

On je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela, 12 godina neprekidno, a 15 ukupno.

Očekuje se da će predsednik Rivlin, čija je uloga u političkom životu Izraela uglavnom ceremonijalna u narednim danima odlučiti da mandatar bude jedan od Netanjahuovih protivnika kako bi se obrazovala alternativna vlada.

On takodje može da zatraži od parlamenta Kneseta da izabere jednog svog člana za premijera.

Ako sve opcije propadnu, u Izraelu će se u jesen održati novi, peti izbori.

U slučaju da Lapid dobije mandat suočiće se sa teškim zadatkom da obrazuje parlamentarnu većinu od različitih partija kojima je zajednički samo animozitet prema Netanjahuu.

Za to vrijeme Netanjahu će biti na čelu prelazne vlade.

Na izborima, četvrtim od aprila 2019. održanim 23. marta nije bilo jasnog pobjednika, a Rivlin je povjerio Netanjahuu da obrazuje koaliciju pošto ga je podržalo 52 poslanika.

To nije bilo dovoljno za većinu u parlamentu sa ukupno 120 poslaničkih mjesta, ali je više nego što su imali drugi partijski lideri. Lapid je podržalo 45 poslanika.

BHRT