U Sarajevu sastanak o formiranju nove stranke, stigli lideri pet partija

U prostorijama Platforme za progres (PZP) počeo je treći sastanak stranaka koje su dogovorile zajednički nastup na izborima naredne godine, a sada pregovaraju o formiranju nove političke partije.

Domaćin sastanka je Mirsad Hadžikadić (PZP), a na sastanak je stigla delegacija DF-a koju predvodi Dženan Đonlagić, zatim predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić, predstavnici Građanskog saveza (GS), te Miro Lazović i Ivo Komšić ispred Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD).

Lider DF-a Željko Komšić nije prisutan na sastanku s obzirom da ima obaveze u Predsjedništvu BiH i sastanak sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom.

Akteri sastanka su nam kazali da za sada još ne žele izlaziti s imenima kandidata niti govoriti o formi djelovanja jer su zbog toga danas došli da razgovaraju.

Kako smo već pisali, oni su dogovorili zajednički nastup na Općim izborima 2022. godine, a još je preostalo da dogovore formu u kojoj će nastaviti djelovanje.

Prva opcija je formiranje potpuno nove političke stranke što bi bilo jednostavnije, i zbog kandidatskih listi i zbog sveopćeg dojma klix jedinstva u javnosti. Druga opcija je široka koalicija, no to je manje vjerovatno.

Lideri ovih stranaka su se okupili oko ideje okrupnjivanja opozicije kroz spajanja nekoliko političkih stranaka ljevice i centra, koje gube biračko tijelo ili ga imaju nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji poduhvat, pa bi ujedinjenje značilo i veću šansu naredne godine.

pressmedia.ba