WHO: U Indiji četvrtina smrtnih slučajeva i polovina novozaraženih koronavirusom u svijetu

Indija je imala skoro polovinu slučajeva zaraze koronavirusom zabilježenih širom svijeta prošle sedmice i četvrtinu smrtnih slučaja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Na Indiju otpada više od 90 posto zaraženih i smrtnih slučajeva u regiji, kao i 46 posto globalnih slučajeva i 25 posto globalnih smrtnih slučajeva prijavljenih tokom protekle sedmice – navodi agencija sa sjedištem u Ženevi u svom sedmičnom epidemiološkom izvještaju”, javlja Reuters.

Nagli porast koronavirusa u Indiji, uključujući i vrlo zaraznu novu varijantu koja je tamo prvi put identificirana, uzrokovao je da u bolnicama ponestaje kreveta i kisika, a mrtvačnice i krematoriji su pretrpani. Mnogi ljudi su umrli u vozilima hitne pomoći i na parkiralištima čekajući krevet ili kisik.

Širom svijeta je prošle sedmice zabilježeno 5,7 miliona novih slučajeva zaraze i više od 93.000 smrtnih slučajeva, navodi WHO u svom sedmičnom epidemiološkom izvještaju. Indija je prijavila skoro 2,6 miliona novih slučajeva, rast od 20 posto u odnosu na prethodnu sedmicu i 23.231 smrtnih slučajeva.

Indija čini gotovo 18 posto svjetske populacije.

BHRT