KO TO KAŽE, KO TO LAŽE: “Niti je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, niti je među prvih pet zemalja po vakcinisanosti”

Predsjednik stranke Ujedinjena srpska i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) Nenad Stevandić gostovao je 5. maja 2021. godine u programu BHT 1 gdje je, između ostalog, iznio dvije netačne tvrdnje.

Komentarišući 59. izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a, Stevandić je istakao kako je pomenuti izvještaj, kao i izjava Valentina Inzka “ako je nemoguća Bosna, onda je nemoguća i Vojvodina” skandalozna, nakon čega je nekoliko puta ustvrdio da je Srbija “garant Dejtonskog sporazuma”.

“… Vrijeđajući Srbiju koja je garant Dejtonskog sporazuma i poredeći Bosnu i Hercegovinu sa Vojvodinom koja ima status pokrajine u suverenoj državi Srbiji. (…) I očito da se gospodin Inzko u svom neznanju i pristrasnosti protiv Republike Srpske, a u ovom trenutku i protiv Srbije koja je garant Dejtonskog sporazuma trajno opredijelio da da pokušava da nanese štetu i Republici Srpskoj i srpskom narodu i Srbiji kao garantu i da radi za jednu stranu i da direktno zavađa narode huškajući tako na Republiku Srpsku”.

Nenad Stevandić, 5. 5. 2021.

Podsjećamo, u javnosti su se u nekoliko navrata pojavile neutemeljene i netačne tvrdnje o svojstvu i ulozi Bosne i Hercegovine i susjednih država koje su učestovale u mirovnim pregovorima 1995. godine, a koji su rezultirali potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, u javnosti poznatijeg kao Dejtonski (mirovni) sporazum, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Hrvatska i Srbija su “potpisnice”, “sudionice” i “strane”, a ne “garanti” Dejtonskog sporazuma”, a neistinitom je ocijenjena tvrdnja predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović da je Srbija “garant Dejtonskog sporazuma”, kao i tadašnjeg delgata u Domu naroda PS BiH Marija Karamatića.

Da je Srbija “strana” sporazuma, naznačeno je već u prvoj alineji/rečenici preambule Općeg okvirnog sporazuma za mir u BIH, dok je i na samom kraju teksta ovog sporazuma naznačeno da su Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija strane. U Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH današnja Republika Srbija (zajedno sa Republikom Hrvatskom) spominje se na više mjesta i kao “sudionica”, kao na primjer u Aneksu 3 – Sporazum o izborima.

Potrebno je istaći i da se riječ “garant” i ne spominje u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te se u tom kontekstu koristi izraz “svjedoci”, a svjedoci su EU, UN, ali i predstavnici Francuske, Njemačke, UK, SAD i Ruske Federacije. Nakon sklapanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH uspostavljeno je Vijeće za provedbu mira (PIC) koje se sastoji od 55 zemalja i organizacija čiji je cilj osigurati međunarodnu podršku za provedbu Sporazuma, dok je Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) ovlaštena institucija za provedbu “civilnih aspekata mirovnog rješenja” u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz navedenog je jasno da Srbija jeste sudionica” i “strana”, kao i “potpisnica”, ali ne i “garant” ovog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

I ekspert ustavnog prava Nurko Pobrić je, početkom 2020. godine za portal “Klix”, pojasnio zašto je tvrdnja da je Srbija “garant Dejtonskog sporazuma” netačna:

“Srbija i Hrvatska nisu nikakvi garanti Dejtonskog sporazuma jer takav termin ne postoji. Oni su samo potpisnice Dejtonskog sporazuma i time oni priznaju Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu državu te BiH priznaje njih. Prema tome, priča o promjeni Dejtonskog sporazuma je prazna priča i moguće je promijeniti samo Ustav BiH odnosno Aneks 4 sporazuma i on se mijenja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nezavisno od mišljenja bilo koje države pa i susjednih država. To je čitava priča i čitava istina”.

Nurko Pobrić, 18. 1. 2020.

Drugu netačnu tvrdnju Stevandić je iznio u kontekstu vakcinacionog statusa koji Srbija ima u svijetu. Naime, govoreći o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini i okolnim zemljama, Stevandić je istakao kako je “Srbija među pet zemalja u svijetu”.

“Jedino je Srbija među pet zemalja u svijetu koja ima najbolji vakcinacioni status ili najbolju vakcinacionu politiku”.

Nenad Stevandić, 5. 5. 2021.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv virusa SARS-CoV-2, podaci stranice Our World in Data ukazuju da je na dan 2. maja 2021. godine Srbija na osmom mjestu po broju vakcinisanog stanovništva sa 29.81% vakcinisanih. Ispred Srbije su 2. maja 2021. godine bili: Izrael (62.44%), Ujedinjeno Kraljevstvo (50.95%), SAD (43.97%), Čile (42.46%), Mađarska (42.16%), Bahrein (42.14%) i Urugvaj (33.56%). Podaci od 2. maja 2021. godine su posljednji dostupni podaci za Srbiju, a na pomenutoj web stranici moguće je pronaći podatke i za 4. maj 2021. godine, prema kojima su među pet zemalja u svijetu koje imaju najviše vakcinisanih stanovnika: Izrael, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Bahrein i Čile.

Iz navedenog je jasno da je 2. maja 2021. godine Srbija bila na osmom mjestu kada je u pitanju broj vakcinisanog stanovništva, niti je prema posljednjim dostupnim podacima “među pet zemalja u svijetu koja ima najbolji vakcinacioni status”.

S obzirom na sve navedeno, “Istinomjer” će pomenute tvrdnje Nenada Stevandića ocijeniti neistinitim.

(Istinomjer.ba)

pressmedia.ba