Parlamentarni izbori u Škotskoj i Velsu, lokalni u Engleskoj

Milioni Britanaca glasali su danas na parlamentarnim izborima u Škotskoj i Velsu i lokalnim izborima u Engleskoj.

Na takozvani “super-četvrtak” najviše pažnje privlače izbori u Škotskoj, s obzirom na najavu vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP) da će u slučaju pobede raspisati novi referendum o nezavisnosti.

Liderka SNP Nikola Stardžon više puta je rekla da će raspisati novi referendum o nezavisnosti Škotske, ali tek poslije okončanja pandemije korona virusa i početka ekonomskog oporavka.

Škotska je dio Velike Britanije od 1707. godine, a njeni građani su na referendumu 2014. godine glasali za ostanak u zajedničkoj državi, većinom od 55 prema 45 posto.

Odluka Britanaca iz 2016. godine da napuste Evropsku uniju promijenila je odnos snaga u Škotskoj, gdje je jasna većina stanovnika bila za ostanak u EU. Na referendumu o Bregzitu za ostanak u EU izjasnilo se 62 posto Škota.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade. Premijer Boris Džonson uporno tvrdi da će reći “ne”, a ako ostane pri tvrdom stavu, o tom pitanju će vjerovatno odlučivati sudovi.

Očekuje se da će SNP osvojiti najviše mandata u parlamentu Škotske sa 129 mjesta, ali najnovije ankete pokazuju da nije izvjesno da će imati većinu.

Građani Velsa biraju parlament sa 60 mjesta. Laburisti, koji su u Velsu na svim izborima od 1999. godine osvajali najviše glasova, suočavaju se najvećom prijetnjom konzervativaca do sada.

Birači odlučuju i o jednom upražnjenom mjestu u britanskom parlamentu, za izbornu jedinicu Hartlpul. Ti izbori bi mogli da pokažu da li Džonsonova Konzervativna stranka i dalje dobro stoji u dijelovima zemlje u kojima je opoziciona Laburistička partija decenijama dominirala.

Britanci su danas birali i čelnike više engleskih gradova, uključujući Mančester i London, kao i oko 5.000 članova 143 gradske ili opštinske skupštine.

Kandidati laburista u Londonu i Mančesteru, Sadik Kan i Endi Barnam, trebalo bi lako da osvoje drugi mandat.

Poraz laburista u Hartlpulu bio bi razočaravajući, pošto oni nikada nisu izgubili na parlamentarnim izborima od stvaranja te izborne jedinice 1974. godine.

BHRT