BIHAMK: Pojačan promet vozila i duge kolone na GP Gradiška i Šepak

Stanje na cestama u 10 : 30 sati

Pojačan je promet vozila i duga je kolona na graničnom prelazu Gradiška na izlazu iz Bosne i Hercegovine, kao i na graničnom prelazu Šepak u oba smjera, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Na ostalim graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla – Kalesija (Simin Han – Caparde) saobraćaj se obustavlja od 22 do 6 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic – Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor – Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj – Rudanka, Tarčin – Konjic (Donja Raštelica), Kaonik – Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac – Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje – Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići – Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini – GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale odrone i savjetuju oprezniju vožnju.

BHRT