Da li je Izetbegović priznao da je trgovao utjecajem: Ja sam pronašao način da uvedem Harisa Zahiragića u Skupštinu KS

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sinoć je na MTV Igman javno priznao kako je on osmislio način ustoličenja Harisa Zahiragića u Skupštinu Kantona Sarajevo grubom zloupotrebom odredaba Izbornog zakona BiH, piše PRESS.

Zahiragić je mandat u Skupštini Kantona Sarajevo dobio na način da su čak četiri zastupnika s liste SDA morala odustati od svojih mandata, koje im je dodijelila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, sve dok nije došlo na red da se mandat dodijeli Harisu Zahiragiću.

Mediji su od samog početka izvještavali da je riječ o scenariju koji je dogovoren u Centrali SDA, odnosno koji su dogovorili predsjednik SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović. SDA je pokušala medije napraviti ludima tvrdeći da su četiri zastupnika odustala iz privatnih razloga međutim sinoćnja izjava Bakira Izetbegovića dokazala je da su mediji ipak bili upravu.

“To je razlog što sam ja našao načina da uvedem mladog Zahiragića… Da oživi taj klub ovdje, da se zajedno s Mahirom Devićem i doktoricom Tokačom (misli na Jasminu Bišćević-Tokić, ali joj ne zna prezime) bori, da ima neko da progovori, da kaže da neke stvari nisu istinite”, rekao je Izetbegović.

Ova izjava u potpunosti je demaskirala SDA i otkrila da Haris Zahiragić stvarno jeste privatni zastupnik porodice s Poljine u Skupštini Kantona Sarajevo.

Podsjećanja radi, da bi Zahiragić bio izabran za zastupnika u Skupštini KS bilo je potrebno prije svega da se zastupnica SDA Samra Ćosović-Hajdarević odrekne mandata. KO SDA Sarajevo, prije zahtjeva upućenog Ćosović-Hajdarević, predlagao je zastupnici Admeli Hodžić da se ona odrekne svog mandata u korist Zahiragića, ali je taj prijedlog Hodžić odbila i ubrzo napustila Klub SDA u Skupštini KS.

CIK BiH je nakon ostavke Ćosović-Hajdarević mandat po automatizmu dodijelio sljedećem kandidatu sa liste, a to je Hazim Bahtanović. Već isti dan Bahtanović je odbio mandat pa je CIK ponovio preceduru i mandat dodijelio idućoj kandidatkinji s liste, odnosno Seniji Milišić.

I ona je kao i Bahtanović odbila mandat pa je CIK BiH donio odluku o dodjeli mandata idućem kandidatu s liste SDA, tj. Senadu Hasanspahiću zvanom Cvrletu, a koji je poznat bh. javnosti iz afere “Asim”. Tek nakon što je Cvrle odbio svoj mandat CIK BiH je postavio Zahiragića na mjesto zastupnika u Skupštini KS.

Nakon ovakvog razvoja dešavanja postavlja se logično pitanje da li u procesu realizacije plana SDA da Zahiragić po svaku cijenu dobije mandatu ima elemenata krivičnih dijela vezanih za trgovinu utjecajem.

Od dana od kad je Samra Ćosović-Hajdarević podnijela ostavku znalo se kako je mjesto zastupnika namijenjeno Harisu Zahiragiću. Tog istog dana mediji su objavili kako je mjesto “rezervisano” za Zahiragića, a tek naknadno Bahtanović, Milišić i Hasanspahić su odricanjem od mandata potvrdili tačnost tih navoda.

Davanje prednosti podobnim poznanicima naziva se nepotizam i zbog toga se postavlja pitanje hoće li pravna država istražiti pod kojim su uslovima funkcioneri SDA naprasno odustatli od svojih mandata u korist privatnog zastupnika Izetbegovića.

SDA se odužila Samri Ćosović-Hajdarević što se povukla u korist Zahiragića pa je Ćosović-Hajdarević danas angažovana kao savjetnica u kabinetu premijera FBiH Fadila Novalića.

Funkcioneri SDA, prema nezvaničnim pričama, svjesni su svojih propusta, ali su relaksirani jer, kako tvrde pod svojom kontrolom imaju ili bar misle da imaju Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo. Koliko su relaksirani dovoljno govori i javno priznanje Bakira Izetbegovića da je on osmislio plan koji će omogućiti ustoličenje Zahiragića u Skupštinu KS.

(PRESS)

pressmedia.ba