Sindikat policije KS povodom videa Damira Nikšića izdao saopćenje za javnost

Na osnovu člana 49. Statuta Sindikata policije Kantona Sarajevo, a povodom videa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, Nikšić Damira, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo dao je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U posljednjem vremenskom periodu primjetni su pritisci na rad policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, od kojih su ogromna većina članovi Sindikata policije Kantona Sarajevo, a koji se najčešće ogledaju u davanju intervjua i neprimjerenih komentara u medijima, putem interneta i drugih sredstava elektronske komunikacije.

Policijska profesija je jedna od najsloženijih i najtežih, ali je jednako i plemenita. Istu obavljaju policijski službenici u izuzetno složenim okolnostima novonastale situacije, jer pored velikog broja redovnih policijskih aktivnosti, ulažu se izuzetni napori, obavljanja niz konkretnih zadataka i daje veliki doprinos po pitanju epidemiološke sutuacije i migrantske krize nebrojeno puta dokazujući da se radi o časnim i odgovornim profesionalcima.

Nerijetko su policijski službenici izloženi omalovažavanjima, ometanjima i napadima koji za posljedicu imaju i gubitak života i zdravlja.

I pored toga, policijski službenici kontinuirano rade na osiguranju lične i imovinske sigurnosti građana na području Kantona Sarajevo, zbog čega smatramo da naši policijski zaslužuju poštovanje kako građana, tako i javnih ličnosti, posebno izabranih zvaničnika.

Tako je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Damir Nikšić, putem fejsbuka sačinio

devetominutni video, a koji je naknadno prenesen od strane nekih medijskih portala.

Tom prilikom imenovani je iznio niz neistina i uvredljivih riječi na račun policijskih službenika kao što su: „drot“, „murija“ i sl. Zaprepastila nas je činjenica koliku količinu netrpeljivosti i nepoštovanja ispoljava prema policijskoj profesiji uopće, a naročito činjenica da je jedan zvanični izabrani zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo javno pozivao lica sklona vršenju krivičnih djela da tokom dana vikenda dođu i vrše krivična djela, koristeći pritom riječi: „krasti“, „bunariti“, „zgazit“, „pljačkati“ i sl. pritom izgovarajući podrugljiv izraz „Pažnja, pažnja“.

Primjetno je da je i u ranijem periodu koristio slične neprimjerene izraze koji se odnosi na

policijsku profesiju.

Veliki broj policijskih službenika, ali i građana nam se obratio sa negodovanjem, nevjerujući da jedan zastupnik zakonodavnog tijela u Kantonu Sarajevo može ispoljiti toliki stepen mržnje prema policajcima i policijskoj profesiji uopće.

Smatramo da je usljed navedenog nanesena ogromna šteta kako policijskom organu u Kantonu Sarajevo, tako i svim policijskim službenicima. Ovakve i slične neprimjerene izjave potkopavaju napore policijskih službenika koji već dugi niz godina putem realizacije niza projekata „rada policije u zajednici“, rade na izgradnji međusobnog povjerenja i ugleda kod naših građana.

Podsjećamo da su izabrani zvaničnici odgovorni prema svim građanima za vrijeme svog

mandata.

Navedenim postupcima imenovani prekršio Poslovnik o radu Skupštine Kantona Sarajevo, a naročito niz odredbi Etičkog kodeksa poslanika/zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, usljed čega je ugrozio integritet i ugled Skupštine Kantona Sarajevo i njenih zastupnika.

Tražimo od Skupštine Kantona Sarajevo da neposredno ili putem svojih nadležnih tijela

preduzme aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti povodom neprimjerenog ponašanja zastupnika Damira Nikšića.

                                                                                                 PREDSJEDNIK UO SPKS                                                                

                                                                                                          Sadik Ećo

pressmedia.ba