Tužilaštvo zatražilo pritvor za Anđelka Miličevića koji je planirao likvidaciju Pirića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je Općinskom sudu  prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Anđelku Miličeviću zvanom Žico (29) iz Doboja koji je uhapšen 24. maja u spektakularnoj akciji sarajevske policije nakon što su istražitelji SIPA-e dobili informaciju da planira likvidaciju više osoba u Sarajevu.

Kako je kazala Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS, pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo. 

Pao u zamku policije

Operativni podaci ukazuju da je Miličević planirao ubistvo Muhameda Pirića ili njegovog sina Adnana, kojima je u septembru prošle godine u garaži u naselju Nova Otoka raznesen skupocjeni terenac. Te informacije su ozbiljno shvaćene i istražitelji su uspjeli razotkriti Miličevića i njegov pakleni plan.

U MUP-u KS navode da je u ulici Kurta Šorka pronađen Audi A6 karavan, austrijskih tablica, koji se dovodi u vezu s pripremanjem krivičnog djela, odnosno ugrožavanja života određenih osoba. Provjerama je utvrđeno da je vozilo u martu ukradeno u Modriči. Kao u filmovima, istražitelji su potom postavili zamku u koju se “upecao” Miličević.

– Poslije dvodnevne opservacije i nadgledanja prostora na kojem je automobil pronađen, u organiziranoj zasjedi uhapšen je A. M. iz Doboja – saopćio je MUP Kantona Sarajevo.

Izvršen pretres vozila

U pretresima Audija, ali i stana koji je Miličević unajmio u općini Novi Grad pronađeni su pištolj CZ s okvirom i 12 metaka, telefon, četiri paketića marihuane, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s pripremanjem krivičnog djela, ali i jasnom namjerom da se nakon toga unište tragovi.

– U vozilu je pronađen kanister sa zapaljivom tečnošću, dok du pretresom osumnjičenog pronađeni još jedan telefon i više ključeva – navode u MUP-u KS.

pressmedia.ba