BiH: Situacija u vezi sa koronavirusom izuzetno povoljna

U BiH je stanje u vezi sa epidemijom koronavirusa izuzetno povoljno, a posebno ako se ima u vidu činjenica da je dvosedmični broj zaraženih na 100.000 stanovnika pao ispod 75, konstatovano je na današnjoj konferenciji ministara za područje zdravstva u BiH.

Članovi konferencije su ukazali da ovaj dvosedmični broj zaraženih BiH svrstava u zemlje čiji državljani imaju olakšan prelazak granica, saopšteno je iz Ministrstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Situaciju povoljnom čini i sve veći broj vakcinisanih građana, odnosno činjenica da isporuke vakcina BiH teku kontinuirano. U BiH je do sada ušlo više od 500.000 doza vakcina kroz mehanizme “Kovaks” i “EU za zdravlje”, donacije i direktnu nabavku.

Najviše doza stiglo je iz “Kovaksa”, a očekuju se i nove isporuke, kao i informacije o nastavku isporuka tokom ljeta i jeseni.

Značajne isporuke očekuju se i kroz mehanizam EU, a u toku su i razgovori o mogućim državama Unije koje su u mogućnosti da dio svojih vakcina prodaju BiH.

Na današnjem sastanku razmijenjene su i informacije o mogućim rješenjima za nesmetano kretanje državljana BiH izvan granica zemlje, a razgovor o ovoj temi biće nastavljen u narednom periodu.

BHRT