Makron zatražio oproštaj zbog genocida

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da samo Ruanđani mogu da oproste Francuskoj zbog njene uloge u genocidu u Ruandi 1994. godine.

“Na ovom putu, samo oni koji su prošli kroz tu noć mogu možda da oproste, da nam daruju oproštaj”, rekao je Makron u govoru u Kigaliju, u memorijalnom centru “Gosizi” posvećenom genocidu.

On je dodao da Francuska nije slušala one koji su upozoravali na predstojeći masakr u Ruandi i da je podržavala de fakto genocidni režim.

Makron je naglasio da Francuska, uprkos tome, “nije bila saučesnik” u genocidu.

Francuska istražna komisija u martu je objavila izvještaj u kojem se navodi da je kolonijalni stav zaslijepio francuske zvaničnike i da Vlada snosi “ozbiljnu i sveobuhvatnu” odgovornost jer nije predvidjela pokolj.

Ipak, u izvještaju se navodi da Francuska ne snosi direktnu odgovornost za ubistva više od 800.000 pripadnika naroda Tutsi i umjerenih Hutua.

U izvještaju koji je sastavila Ruanda navodi se da je Francuska bila svjesna da se genocid priprema i da snosi odgovornost jer ga je omogućila, te da je nastavila da pruža podršku tadašnjem predsjedniku Ruande Žuvenilu Habjarimani.

Masovno ubijanje u periodu od 100 dana počelo je kada je oboren predsjednički avion, a Habjarimana je tada poginuo.

BHRT