Odobreno blizu tri miliona KM za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u poslovnim zonama u KS

Vlada KS je na danas održanoj redovnoj sjednici usvojila Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama za 2021. godinu, prema kojem planirana sredstva u Budžetu za ovu namjenu iznose 6 miliona KM.

U svrhu izrade ovog Programa Ministarstvo privrede utvrdilo je uslove i kriterije na osnovu kojih će se ocjenjivati opravdanost projekata koje su predložile općine za sudjelovanje u njemu.

Također, analizirali smo i razmotrili sve tražene aspekte vezane za ispunjavanje uslova za sufinansiranje projekata koje su nam dostavile općine s područja Kantona Sarajevo, te smo uvažavajući tražene kriterije, izabrali projekte koji ispunjavaju uslove za sufinansiranje iz Budžeta Kantona za 2021. godinu, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Nakon provedene procedure selekcije pristiglih projekata, Ministarstvo je odobrilo 2.700.000 KM za četiri općine u Kantonu koje su prijavile projekte koji ispunjavaju sve tražene uslove. To su općine Hadžići, Vogošća, Novi Grad i Ilijaš.

Visina odobrenog iznosa razlikuje se od općine do općine i to na osnovu broja i vrijedenosti projekata koje su prijavile za ovaj program.

Općina Ilijaš prijavila je projekte za koje smo odobrili milion KM, općini Novi Grad 900.000,00 KM, općini Vogošća pola miliona KM i općini Hadžići 300.000,00 KM.

Preostala sredstva planirana za ovu namjenu također će biti implementirana nakon što se steknu uslovi za to, odnosno nakon što općine dostave dodatne projekte koji ispunjavaju sve potrebne uslove i kriterije za sufinasiranje jer će Ministarstvo privrede KS putem izmjena i dopuna ovog Programa predložiti Vladi Kantona da usvoji iste, što je preduslov za sufinansiranje ovih dodatnih projekata, najavio je Delić.

Ovaj Program rezultat je opredjeljenja i nastojanja Vlade KS i Ministarstva da kontinuirano sufinansiraju projekte koje općine realizuju u poslovnim zonama u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i otvaranja mogućnosti za nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta.

Dakle, mi u Kantonu Sarajevo radimo na razvijanju poslovnih zona u kojima općine uz podršku Kantona rješavaju imovinsko – pravne odnose i infrastrukturno pripremaju poslovne zone, što podrazumijeva dobijanje urbanističkih saglasnosti, građevinskih dozvola i svih drugih neophodnih saglasnosti, a zatim i samu izgradnju saobraćajne infrastrukture, vodovodne mreže, kišne i fekalne kanalizacije, gasnih instalacija, elektroinstalacija uključujući i trafo stanice i slično, te drugih infrastrukturnih objekata, poručio je ministar privrede Kantona Sarajevo.

pressmedia.ba