Zovko izabrana za potpredsjednicu Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom

Željana Zovko izabrana je za potpredsjednicu Izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom čime je to izaslanstvo u potpunosti konstituirano.

“Velika mi je čast što sam izabrana za potpredsjednicu ovog izaslanstva. Ostajem posvećena angažmanu Evropskog parlamenta u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, te se radujem saradnji s našim partnerima u tim zemljama na njihovom evropskom putu” , istaknula je Zovko.

Naglasila je kako je punim konstituiranjem izaslanstva, Evropski parlament napokon spreman sudjelovati u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Bosne i Hercegovine (SAPC), kroz pružanje parlamentarnog nadzora nad provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i BiH, koji otvara put prema evropskim integracijama BiH.

Iako se SAPC obično sastaje dva puta godišnje, posljednji se sastanak održao 2015. godine. Evropski parlament je sad u potpunosti spreman za nastavak rada, nakon nefunkcionalnosti odbora zbog nedostatka uspostavljenog izaslanstva od strane Bosne i Hercegovine.

BHRT