Cvijanović o imenovanju Christiana Schmidta: Mi ne možemo prihvatiti ovako imenovanje! Sve ovo su trikovi!

Mi ne možemo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka, rekla je predsjednica RS-a nakon sastanka sa predstavnicima vladajuće koalicije RS-a.

Nakon sastanka sa predsjednicima odnosno predstavnicima stranaka vladajuće koalicije u Rapublici Srpskoj, povodom imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, predsjednica RS-a Željka Cvijanović je kazala da je u pitanju jedno veoma sporno imenovanje.

Cvijanovićeva je naglasila da je cilj da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejronskog sporazuma, te istakla da strane potpisnice treba da budu saglase o imenovanju, a da se ono potom potvrđuje rezolucijom Savjeta bezbjednosi UN.

– Samo je imenovanje bilo u skladu sa tim, sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedosljednost i licemjerje međunarodne zajednice. Mi ne moženo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka, rekla je Cvijanovićeva i za sutra najavila satanak sa strankama opozicije u RS-u. 

– Međunarodni faktor ne razumije šta su stvarne potrebe ove zemlje, ni na koji se način treba jačati unutrašnji dijalog, rekla je Cvijanovićeva te dodala: “Da postoji evropski put, danas bismo pričali o nečemu drugom, a ne o imenovanju novog visokog predstavnika. Ne možemo da otvorimo vrata imenovanjima koja nisu u skladu s procedurom”. 

Za Valentina Inzka je rekla da je bio bez bilo kakvog kredibiliteta, te da se on “mnogo puta okomio na Republiku Srpsku”.

Sastanaku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, Demosa Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić, te Narodne partije Srpske Darko Banjac.

pressmedia.ba