Papa zbog pedofilije šalje kontrolu u najveću njemačku nadbiskupiju

Papa Franjo šalje kontrolu u najveću njemačku nadbiskupiju u Kölnu zbog dugogodišnjih problema u odnosu prema skandalima oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika, priopćeno je u petak.

“Poslanici Svete Stolice pokušat će u prvoj polovici lipnja stvoriti detaljnu sliku komplicirane pastoralne situacije u Kölnu. Oni će istražiti eventualne greške kardinala Reinera Marie Woelkija”, stoji u priopćenju ureda Pape Franje.

Nadbiskup Kölna, kardinal Reiner Maria Woelki, već se mjesecima nalazi na udaru kritika zbog odnosa prema procesu rasvjetljavanja slučajeva seksualnog iskorištavanja djece, koje je provodilo svećenstvo u toj nadbiskupiji.

Woelki je prvo mjesecima onemogućavao objavljivanje prvog stručnog vještačenja na ovu temu, pozivajući se na pravne nedoumice, a zatim je naručio i drugo vještačenje.

Drugo vještačenje ne opterećuje Woelkija, nego drugu dvojicu biskupa koji su bili aktivni u kölnskoj nadbiskupiji u vrijeme počinjenja kaznenih djela nad maloljetnicima.

Kao kontrolori koji će istražiti stanje u kölnskoj nadbiskupiji izabrani su kardinali Anders Arborelius iz Stockholma i Johannes van den Hende iz Rotterdama.

Kölnski nadbiskup Woelki je pozdravio njihov dolazak.

“Pozdravljam to da ovim posjetom Papa Franjo želi stvoriti vlastitu sliku o neovisnom istraživanju o događajima u nadbiskupiji Kölna”, rekao je Woelki.

On je izjavio da je još u veljači Papu detaljno izvijestio o rezultatima vještačenja.

Kölnska nadbiskupija se, unatoč vještačenju koje skida krivnju sa sadašnjeg nadbiskupa, već mjesecima nalazi u krizi koja se odražava i u velikom broju istupanja iz redova Katoličke crkve.

BHRT