Koronavirus u BiH: U KS 11 novozaraženih, jedna osoba preminula

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 469 osoba, a kod 11 je potvrđena zaraza. U istom periodu, od posljedica zaraze oporavilo se 18 osoba, dok je od posljedica Kovid-19 preminula jedna osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih šest pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizovana 62 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 35 pacijenata. Na respiratoru su tri pacijenta u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti u Općoj bolnici koriste tri pacijenta, dok na KCUS-u, prema posljednjem izvještaju, nije bilo pacijenata koji koriste ovu vrstu kiseoničke podrške. U protekla 24 časa sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 265 aktivnih slučajeva KOVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.684 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.455 osoba zaraženih koronavirusom i 50.920 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 13, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 21.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu.

“Danas će se završiti vakcinisanje sa raspoloživim količinama vakcina i napraviće se pauza do utorka naredne sedmice. Od utorka se nastavlja imunizacija stanovništva prema prioritetima, uključujući i onkološke pacijente, prema spiskovima sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. U utorak će početi i revakcinacija“, navode iz Kriznog štaba.

BHRT