Čavušoglu: Samo Turska i Grčka mogu da riješe svoje probleme, a ne EU

Turska je spremna za dijalog sa Grčkom kako bi riješila razlike i zategnute bilateralne odnose, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisem i ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom.

“Revitalizacija dijaloga je pozitivan korak. Važno je jačanje naših odnosa kako bi se riješile razlike”, napisao je Čavušoglu na Twitteru.

Čavušoglu je juče doputovao u dvodnevnu posjetu Grčkoj. Prvog dana posjete sastao se sa pripadnicima turske manjine u regionu Zapadna Trakija u Grčkoj.

Čavušoglu je prije sastanka sa Micotakisem i Dendijasom u intervjuu za list “TO VIMA” rekao da Grčka treba da izbjegava da koristi EU kao polugu protiv Turske, te da samo Turska i Grčka mogu da riješe svoje probleme, a ne EU.

Turska i Grčka imaju dugogodišnje probleme i sporna pitanja kao što su Kipar, situacija u Egeju i Zapadnoj Trakiji i ilegalne migracije.

Tenzije su povećane u regionu posljednjih godina zbog njihovih vojnih i pomorskih vježbi u Egejskom moru i na istoku Sredozemlja.

Obje zemlje imaju pretenzije u vezi sa rezervama gasa u regionu.

Turska i Grčka postigli su dogovor o međusobnom priznavanju sertifikata o vakcini protiv COVID-19, izjavili su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova dviju država nakon sastanka u Atini.

“Sporazum koji smo postigli danas uzajamno će imati pozitivan doprinos za naše turističke sektore”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Čavušoglu je kazao da je Turska počela raditi na konkretnim projektima s naglaskom na akciju i saradnju s grčkom stranom, dodajući da su se dvije države dogovorile oko 25 stavki na listi područja saradnje.

Naglasio je da je Turska spremna za dijalog bez ikakvih preduslova u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa s Grčkom.

“Dogovorili smo se da ćemo otkloniti razlike u okviru dobrosusjedskih odnosa, međunarodnog prava i poštivanja zajedničkih interesa”, naglasio je Čavušoglu.

BHRT