Izetbegović i Komšić, dakle SDA, u panici: Šta ćete ako opozicija na Općim izborima učini ovo…

Političari bez ikakvog kredibiliteta koji su bukvalno doveli Bosnu i Hercegovinu na prosjački štap, a što se posebno pokazalo na primjeru nabavke valcina protiv korona virusa – Bakir Izetbegović i Željko Komšić – umislili su da mogu određivati kandidate za Predsjedništvo BiH na Općim izborima 2022. godine ispred opozicionih političkih stranaka. I Izetbegović, a i njegov poslušnik Komšić, to čine zbog straha od rezultata predstojećih izbora, odnosno jer su i sami svjesni da njihovo busanje u patriotizam, na jednoj strani, i ulazak u koaliciju s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem te isporučivanje državnih institucija SNSD-u i HDZ-u, na drugoj strani, ne idu jedno s drugim.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno je u intervjuu za jedno stranačko glasilo prokomentarisao mogućnost da se za člana Predsjedništva BiH kandiduju predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. U svom odgovoru Izetbegović je istakao kako “teško” vidi Nikšića kao kandidata za Predsjedništvo BiH, a da Konakovićeva zvijezda “tamni brže nego se to moglo pretpostaviti”.

Ove sulude izjave imale bi smisla da posljednji lokalni izbori u BiH nisu pokazali kako upravo Izetbegovićeva zvijezda “tamni brže nego se to moglo pretpostaviti“. Za razliku od SDP-a, koji je demokratska stranka i u kojoj se stvarno ne zna ko će biti kandidat za Predsjedništvo BiH ili da li će uopšte imati kandidata, u SDA je sve kristalno jasno. Bez odluke bilo kojeg stranačkog organa, na samom početku mandata anemičnog Šefika Džaferovića u Predsjedništvu BiH, Izetbegović je najavio da će na izborima 2022. godine on biti kandidat SDA za Predsjedništvo BiH. U autokratiji kakva vlada u SDA ne samo da je “teško” već je prosto “nemoguće” da bilo ko drugi bude kandidat za Predsjedništvo BiH – osim ukoliko se taj “neko drugi” ne zove Sebija Izetbegović.

Iskoristio je Izetbegović priliku i da spomene lidera SBB-a Fahrudina Radončića i potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirovića kao potencijalne kandidate za Predsjedništvo BiH nadajući se da će na taj način unijeti nemir među opozicione političke stranke. No Izetbegović je zaboravio da Radončić, za razliku od njeg, nema autokratske ambicije i da je riječ o pragmatičnom političaru koji je na primjeru dokazao da daje šansu mladim ljudima. Sam Radončić je u septembru 2020. godine, prilikom gostovanja na N1 televiziji, poručio kako je vrijeme da neko mlađi od njega i od Bakira Izetbegovića bude izabran za člana Predsjedništva BiH. Ovako jaku poruku građani BiH nikada nisu i nikada neće čuti od predsjednika SDA koji je i 2018. godine odlučio da, umjesto kandidature Denisa Zvizdića, na mjesto člana Predsjedništva BiH postavi Šefika Džaferovića koji je ubrzo prozvan “Bakirovim i Sebijinim fikusom u Predsjedništvu BiH“.

Nije Izetbegović jedini političar na vlasti koji je zainteresiran za kandidate opozicionih stranaka za Predsjedništvo BiH. Visok stepen zainteresiranosti pokazuje i predsjednik DF-a Željko Komšić koji je svjestan kako više ne može računati niti na jedan glas birača SDA. I to iz prostog razloga. Ako Bakir Izetbegović bude kandidat on će težiti maksimalnom broju glasova birača SDA kako bi javnosti dokazao da i dalje ima podršku bošnjačkog biračkog tijela. Izetbegović je bio spreman dio glasova od Šefika Džaferovića “halaliti” Željku Komšića, ali nije spreman iduće godine nijedan glas birača SDA ustupiti Komšiću na vlastitu štetu.

Komšić nema pravo bilo šta zamjeriti Bakiru Izetbegoviću koji je u suštini i njegov stranački šef. Podsjećanja radi, Komšić ne sjedi na sastancima s Čovićem i Dodikom već stavove u ime SDA i DF-a iznosi Izetbegović, a Komšićevi kadrovi su tu samo da dižu ruke. Zbog toga su Izetbegović i Komšić očito dogovorili da u obostranom interesu sami kandiduju opozicione političare za Predsjedništvo BiH u nadi da će se neko “primiti” na njihovu priču i da će na taj način izazvati nezadovoljstvo unutar opozicionih stranaka.

Zbog toga pokušavaju stvoriti atmosferu najpovoljniju po sebe. A radi se o atmosferi u kojoj će Komšić računati na glasove rascjepkanih birača SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i SBB-a (naravno, s pričom “bolje Komšić nego Čović” iako je prava istina da je Komšić u koaliciji s Čovićem), a Izetbegović neće imati ozbiljnog protukandidata iz reda bošnjačkog naroda (glasovi opozicije će se rascjepkati na tri ili više kandidata uključujući i Komšića što bi povećalo šansu Bakiru Izetbegoviću da ponovo osvoji mandat).

Najčudnije u ovoj cijeloj priči je što Izetbegović i Komšiću uopšte ne shvataju da je njihov politički rejting na iznimno niskom nivou i da iz dana u dan on dodatno pada. Da se izrazimo direktno: Izetbegovića i Komšića niko više ne doživljava ozbiljno. Političko i javno mnijenje u BiH davno je prevazišlo njihove seoske igre. Komšić se mora pomiriti s činjenicom da je zbog SDA uništio političku stranku koju je osnovao, ali i srozao vlastiti politički kredibilitet. Nije to Komšić uradio “radi države”, kako često zna tvrditi, već radi nekoliko pozicija koje mu je dala SDA. Kada se radi u interesu države onda se ne šuti na brutalne krađe, kriminal i korupciju. Kada se radi u interesu države onda je sistem (u ovom slučaju zdravstveni) važniji od zaštite supruge predsjednika SDA. Jer nije interes države da član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bude podanik supruge predsjednika druge stranke. To nije rad u interesu države već rad u interesu SDA.

Umjesto pokušaja unošenja nemira u stranke opozicije Komšiću bi politički bilo pametnije da sebi postavi sljedeće pitanje: “Šta će biti sa mnom ako neka politička opcija ili grupacija predloži npr. Zlatka Miletića za kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda“? Šta više, politički bi mu bilo pametnije da podrži npr. kandidaturu Zlatka Miletića i da se bar dostojanstveno povuče kada je već mandat protraćio štiteći SDA i sav kriminal koji se vezuje za ovu stranku.

Svakako, postoji opcija i da se trojka, četvorka, petorka ili sedmorka okupe i predlože dva jaka kandidata za Predsjedništvo BiH koji će uzimati glasove SDA-u i DF-u. I to kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To je zapravo najveća noćna mora Bakira Izetbegovića i njegovog poslušnika Željka Komšića.

Dakle, postoji mnogo opcija i ideja, ali samo jedna ne dolazi u obzir: Ona o kojoj razmišljaju i maštaju Bakir Izetbegović, njegovi “ćutolozi” i istureni napadač SDA Željko Komšić.

(PRESS)

pressmedia.ba