Uzbuna u Dodikovim redovima zbog dolaska Christiana Schmidta

Savjetnik za pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Milan Tegeltija rekao je za “Glas Srpske” da je Dejtonski sporazum pod implementacionom nadležnošću SB-a UN-a na osnovu Rezolucije 1031 iz 1995. godine.

– Rezolucija 1031 iz 1995. godine je temeljni dokument implementacije Dejtonskog sporazuma te visoki predstavnik svoj status i ovlašćenja iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma vuče upravo iz odluka SB-a UN-a kojim se potvrđuje imenovanje visokog predstavnika za BiH. Bez te odluke, SB UN-a o potvrđivanju bilo koje osobe nema iz čega vući status i ovlašćenje visokog predstavnika iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma  – rekao je Tegeltija i dodao da se čak i diplomatski status takve osobe doveo u pitanje, jer je obezbijeđen upravo na osnovu ove rezolucije UN-a.

On kaže da je visoki predstavnik nadležan samo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, što propisuje i tačka 27 ove rezolucije.

– Naime, tu se potvrđuje da je visoki predstavnik konačni autoritet u tumačenju Aneksa 10 o civilnoj provedbi sporazuma. Čak i kada bi Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira (PIC) imao ovlašćenje da imenuje visokog predstavnika, njegovim uspostavljanjem ustanovljeno je da se odluke donose konsenzusom. Zbog protivljenja Rusije, može se smatrati da odluka o imenovanju Schmidta nije ni donesena, jer nije ispoštovan mehanizam odlučivanja – rekao je Tegeltija.

Profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić kaže za “Glas Srpske” da ne bi bilo prvi put da zapadne sile zaobilaze propise i pravila.

– Uradiće to silom, samovoljom i samoovlašćenjem. To je sve ono kako Zapad postupa čak i u okviru PIC-a. Pa, i taj organ je nastao silom, od strane četiri države Kontakt grupe koje su, navodno, željele dobro BiH. Zato što sve rade na taj način, od ključne je važnosti otpor Srpske imenovanju bilo koga na taj način – rekao je Lukić.

pressmedia.ba