Vlast RS – a se prepala Schmidta, traže pomoć Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozitivno je odgovorio na pismo predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta RS Željke Cvijanović i zakazao je sastanak sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka iz RS u srijedu u Beogradu, potvrđeno je Srni iz Kabineta predsjednice RS.

Sastanku će prisustvovati predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te predstavnici parlamentarnih stranaka u RS.

Predsjednica Republike Srpske uputila je pismo predsjedniku Srbije u kojem je zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano “o spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH”. Sastanak će biti održan u zgradi Predsjedništva Srbije.

Podsjetimo da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira prošle sedmice službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Ruska Federacija nije složila s ovom odlukom.

“Upravni odbor se raduje saradnji s gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu”, saopćeno je ranije iz OHR-a.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.

pressmedia.ba