Kraj vladavine Davora Šukera: Narednog mjeseca izbor novog predsjednika HNS

Hrvatski nogometni savez je danas održao redovnu Skupštinu koja je bila redovna samo na papiru – riječ je, naime, o prvom koraku na putu do rušenja Davora Šukera s mjesta predsjednika HNS, piše Index.

Hrvatski nogometni savez je danas održao redovnu Skupštinu koja je bila redovna samo na papiru – riječ je, naime, o prvom koraku na putu do rušenja Davora Šukera s mjesta predsjednika HNS, piše Index.

Skupštinu su sazvali članovi Izvršnog odbora, njih 14 od ukupno 16, koji su svojim zahtjevom prisilili predsjednika da se konačno suoči s članovima nogometne vlade i odlaskom iz HNS, u kojem godinama nema nikakav utjecaj.

Određen je datum izbora za predsjednika i održat će se 29. jula. Šuker je tražio da izbori budu 15. decembra, ali mu nije udovoljeno. Tim potezom HNS mu je praktično izglasao nepovjerenje, iako se o njegovom radu nije raspravljalo.

Prvi kandidat za Šukerovog nasljednika je prvi izvršni direktor Saveza Marijan Kustić.

Vijest o Šukerovom odlasku iz HNS-a i nije toliko bombastična i važna kao izmjena Statuta krovne nogometne organizacije u Hrvatskoj. Naime, HNS je nedavno dobio pravomoćnu presudu Vrhovnog upravnog suda, kojom je konačno ukinuta odluka Sportske inspekcije o sastavu Skupštine. Izborni sustav vraća se na staro nakon pravne borbe koju HNS vodi još od inicijative Našeg Hajduka, koji je promijenio dio Zakona o sportu i prisilio HNS da mijenja sastav Skupštine. Dotad su ključne odluke donosili većinom predstavnici županijskih saveza, a novim ustrojem glavnu ulogu dobili su prvoligaški klubovi, čiji glasovi nisu vrijedili jednako, već su oni s jačim statusom imali i jači utjecaj. Danas je HNS opet posložio Skupštinu po svom i promijenio Statut, nakon što je istu preporuku već ranije poslao županijskim savezima. 

Odsad će svaki klub opet imati po jedan glas, a Skupštinu HNS-a činit će po dva predstavnika svakog županijskog saveza i Grada Zagreba te po jedan predstavnik svakog kluba, jedan predstavnik treće lige, a kasnije jedan predstavnik jedinstvene treće lige i po tri člana svakog od regionalnih nogometnih središta. 

KOMENTARI