Vučić: Srbija će redovno tražiti izvještaje od visokog predstavnika o stanju u BiH

Nakon sastanka s delegacijom iz RS, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je saslušao sve goste i čuo njihove ideje.

– Svi dobro razumiju težinu pozicije u kojoj se RS nalazi. Ono što Srbija može da uradi jeste da će uvijek biti uz RS poštujući integritet BiH, ali i integritet RS u okviru BiH. Govorio sam o brojnim ekonomskim projektima. Da izgradimo aerodrom u Trebinju… – naveo je Vučić.

Kazao je da će Srbija, po prvi put, u skladu sa svojim ovlaštenjima iz Dejtonskog sporazuma, tražiti izvještaj visokog predstavnika o stanju u BiH.

– Ponašat ćemo se kako nismo do sada, a u skladu sa važećim pravnim normama, u skladu sa Aneksom 10. članom 2 Dejtonskog sporazuma. Mi smo strana kao potpisnica sporazuma, ima redovno da tražimo izvještaje od visokog predstavnika. Ukoliko ostanu na teritoriji BiH vjerujem da će ispunjavati obavezu prema Srbiji – rekao je Vučić.

Dodao je da je zamolio “sve prijatelje iz RS” da razumiju šta je realna politika.

– Zamolio sam ih da donose zaključke, ali da vode računa i o tim odnosima. Opasno je igrati se bonskim ovlaštenjima i nametanju zakona i ustavnih rješenja bez saglasnosti sva tri naroda i RS. Srbija neće podržavati provođenje u djelo bonskih ovlaštenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znam da smo mali i da ne možemo utjecati na bjelosvjetske moćnike, ali ćemo se ponašati onako kako možemo. Razgovarali smo i o nacionalnoj strategiji, ali i problemima RS kada je u pitanju Kosovo – naveo je Vučić.

Na pitanje da prokomentira izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o sastanku s predtavnicima RS u Beogradu, Vučić je kazao da ne misli da Džaferović radi dobre stvari za svoj narod.

https://pressmedia.ba/