Izetbegović i Čović priznali: Nemamo većinu za formiranje Vlade FBiH, ne treba se time baviti

Ovo je posljednji sastanak u ovom formatu između SDA i HDZ, kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.

– U međuvremenu ćemo ja i gospodin Čović se sastati i pokušati definirati ono oko čega se slažemo. A u međuvremenu bit će sastanak s prijateljima iz međunarodne zajednice – poručio je Izetbegović.

Dopredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović kazao je da je nastavljene teme koje su bile na dnevnom redu.

– Razgovarali smo o nastavku puta prema EU. Među zakonima je i Izborni zakon, a tu su i drugi. Trenutak je da trebamo pozvati svjedoke sporazuma u Mostaru i sa njima ćemo sjesti ovih dana i raspraviti ono što smo mi pokušali dogovoriti. Prije svega se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i na domove naroda. Ako bi došli do rješenja mogli bi i da prilagodimo izmjene Ustava BiH, ali u nekom ograničenom formatu – kazao je Čović.

Do kraja juna sporazum

Dodao je da bi se sve trebalo dešavati u narednih 10-ak dana.

– Dogovor je da se do sljedeće godine to mora dogoditi, ali ne samo Izborni zakon već i drugi evropski zakoni. Nadamo se da do kraja juna bi trebali imati sporazum – istakao je Čović.

Izetbegović je kazao da je pomak to što je HDZ spreman na manje izmjene Ustava BiH, a kako bi se riješilo pitanje Sejdić i Finci.

– Dolazi u obzir i dijelovi Aprilskog paketa u smislu indirektnog izbora ili neka vrsta direktnog izbora. Kad je u pitanju dom naroda HDZ je spreman da se ide u razgovore ali da se zaštite svi – pojasnio je Izetbegović.

Čović odgovarajući na pitanja kazao da teško može odgovoriti na pitanje koji je to minimum.

– Posebno na pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, ali i na izbor Doma naroda i nadležnosti. Nećemo raspravljati o legitimnom predstavljanju i ravnopravnosti konstitutivnih naroda, o tome nećemo raspravljati – istakao je Čović.

Dodao je da se o svemu može razgovarati sa partnerima iz međunarodne zajednice.

– Temelj BiH je jednakopravnost, konstitutivni narodi i legitimno predstavljanje – naglasio je Čović.

Govoreći o politici HDZ-a, Čović je kazao da Dom naroda BiH i FBiH ne možete naći niti jedan primjer da su zastupnici iz HDZ-a tražili vitalni nacionalni interes.

Pozdravio dolazak Šmita

– Trebali bi sjesti s našim predstavnicima u Vijeću ministara. Ali nije se desilo da ni u Vijeću ministara BiH ministri iz HDZ-a nešto blokiraju. Ako želimo izaći iz corsokaka moramo sjesti. Grubeša je predlagao da se riješi pitanje ulaska stranaca u okviru pandemije, a ne znam kakve veze imaju ova ostala pitanja. O tome treba razgovarati, ali pitanje je zašto neko želi povezati dva ili tri pitanja – poručio Čović.

Govoreći o novom visokom predstavniku koji dolazi sa bonskim ovlaštenjima, Izetbegović je kazao da će novi visoki predstavnik izbjegavati da koristi bonska ovlaštenja bez da bude stjeran uza zid.

Čović smatra da ako BiH ima ambicije da ide u EU, onda “mi moramo biti osposobljeni da donosimo odluke”.

– Ukoliko se zadrži Ured visokog predstavnika onda znamo u kakvom smo stanju. Šmita znam i pozdravio sam njegov dolazak i mislim da će on naći način da nas stavi pred vrata EU. Ali i tom slučaju treba transformacija OHR-a. Mi moramo donositi odluke – kazao je Čović.

Formiranje nove Vlade FBiH

Govoreći o formiranju nove Vlade FBiH, Izetbegović je kazao da se boji da nema ruku za to.

– Percepcija ove Vlade FBiH je vrlo loša ali to nije tako po rezultatima. Ova Vlada nije neuspješna, bolja je od RS, Srbije, Crne Gore… To pokazuju rezultati. Manje je daleko loša nego što je percepcija, a zbog afere “respiratori”, spore nabavke vakcina. Stoga trebamo popuniti ovu Vladu FBiH. Do jeseni imat ćemo relativno dobre rezultate i kad je riječ o zaposlenosti – naglasio je Izetbegović.

Čović je kazao da nema kapaciteta da se formira nova Vlada FBIH.

– Ne treba se time baviti, ali dajte da izvučemo maskimum u ovom trenutku pa da se onda pokuša doći do novog političkog dogovora – zaključio je Čović.

(Avaz)

pressmedia.ba