Maletić ostvario veliki uspjeh sa NEC-om: Napravili smo nešto posebno, niko to nije očekivao

NEC Nijmegen vratio se u najviši rang nizozemskog fudbala, a velike zasluge za to ima i mladi bosanskohercegovački stručnjak Stefan Maletić. Bivši fudbaler Kozare, Čelika i Radnika u NEC Nijmegenu radi kao pomoćni trener.

NEC Nijmegen vratio se u najviši rang nizozemskog fudbala, a velike zasluge za to ima i mladi bosanskohercegovački stručnjak Stefan Maletić. Bivši fudbaler Kozare, Čelika i Radnika u NEC Nijmegenu radi kao pomoćni trener.

Klub sa Goffertstadiona u elitu se vratio sa najmlađim stručnim štabom u Keuken Kampioen Diviziji, a Maletić se nada da će NEC Nijmegen sa dobrim rezultatima nastaviti i u najvišem rangu nizozemskog fudbala.

“Nevjerovatno je i posebno ovo što smo uradili kao ekipa i stručni štab. Niko to nije očekivao. Već četiri godine klub igra u drugom rangu. Posebno je neočekivano i što imamo najmlađi stručni štab. Svi smo u tridesetim godinama”, rekao je Maletić na početku razgovora za SCsport.ba, dodavši:

“Jako smo ponosni na ono što smo u radili. Prvi put sam doživio ovako lijep uspjeh kao trener u seniorskom timu. Nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim radom i u najvišem rangu nizozemskog fudbala i da ostavimo NEC u eliti”.

NEC Nijmegen je u doigravanju za plasman u Erediviziju prvo savladao Almere City (0:4), potom Rodu (3:0), a onda su slavili u finalu protiv Brede golom u samom finišu susreta (1:2). Nakon toga za fudbalere i stručni štab kluba sa Goffertstadiona navijači su priredili spektakularanu proslavu.

Maletić je trenersku karijeru počeo u omladinskim kategorijama De Graafschapa, a potom je radio u slavnom PSV-u, iz kojeg je i došao u NEC Nijmegen.

“U De Graafschapu sam vodio selekcije U-14, U-16 i U-17, a potom sam prešao u PSV, gdje sam bio trener u U-16 selekciji. Rogiera Meijera poznajem još iz De Graafschap. Njemu je u NEC-u bio prvi posao u seniorskom klubu. Odlučio je da za pomoćnika uzme nekoga koga poznaje i ko ima kvalitet. Želio je nekoga ko će mu biti lojalan, tako da me je pozvao da se priključim”, rekao je 34-godišnji stručnjak, te je dodao:

“Ovo je moja prva sezona u seniorskom fudbalu. Lijepo smo sarađivali. U periodu kada su se igrale utakmice doigravanja radili su u žestokom tempu. Red, rad i disciplina moraju da se isplate. Dolazili smo u 8 ujutro i ostajali do 3-4 sata popodne. Sve te analize i dodatni treninzi su se na kraju isplatili. Tako da ništa nije slučajno. To je moje mišljenje”.

Osim što je sa glavnim trenerom Meijerom vodio treninge, Maletić je imao još neke posebne zadatke.

“Ja sam bio odgovoran za odbrambenu liniju, za analizu protivnika i prekide. Pored toga vodio sam treninge sa glavnim trenerom. Tu je i mnogo mladih igrača. Kao trener koji je radio u mlađim kategorijama bio sam odgovoran za njihov razvoj, posebno defanzivaca. Svi su podigli svoju vrijednost. Prodat ćemo dva-tri igrača i možemo ponovo uložiti”, dodao je Maletić.

Prilikom dolaska mladog bh. stručnjaka u NEC Nijmegen jedan od naslova nizozemskih medija bio je “Maletić unosi balkansku strast u NEC”.

“To im je falilo posljednjih godina, taj pobjedički duh koji imamo mi na balkanu, kada idemo do te mjere da ‘poginemo’. Nije bitno da li su to neke igre na treningu ili utakmica. Možda je neobično, ali ja sam držao motivacione govore pred utakmice. Uvijek sam nalazio način da motivišem momke. Psiha je strapna stvar u sportu”, istakao je 34-godišnji bh. trener.

Maletić je u Centru za edukaciju NSBiH stekao UEFA B i A licencu, a planira nastaviti školovanje i doći do UEFA Pro licence te jednog dana početi samostalnu trenersku karijeru.

“Napravio sam lijep uslov za dobijanje Pro licence. Prethodne sam stekao u BiH, nadam se da ću i tu. Zahvalio bih se svim profesorima. Dosta toga sam primijenio što sam naučio u BiH. Mnogo mi je značilo. Imam lijepa sjećanja i imao sam dobru saradnju sa svim profesorima”, kazao je asistent u NEC Nijmegenu, dodavši:

“Najbolje je ići korak po korak. Ko preskače korake nikada se neće usavršiti. Ovo je najbolji put. Raditi sa omladincima da se sjeti posao i vidi da li ste za to ili ne. Nakon toga dvije-tri godine kao pomoćnik u seniorskom timu da se stekne iskustvo, jer je razlika raditi u mlađim kategorijama i seniorskom timu”.

Volio bi ostati u Nizozemskoj, ali se ne ograničava i spreman je raditi u bilo kojem dijelu svijeta.

“Volio bih ostati tu gdje sam sada, ali ne moram biti u Nizozemskoj. Mogu to biti i ostali dijelovi Evrope i svijeta, baš kao što sam i kao fudbaler svuda igrao”, istakao je mladi bh. stručnjak, koji ima i nizozemsko državljanstvo.

Igračku karijeru završio je prije dvije godine, a ističe da je to bila teška odluka.

“Bilo je teško donijeti tu odluku jer sam se time bavio cijeli život. Nisam ni znao ni za šta drugo. Završio sam i ekonomski fakultet, tako da mi je i to dobro došlo. Igrao sam pod velikim bolovimai imao sam dosta operacija na koljenu. Nije ni bilo realno da nastavim, bolovi su bili neizdržljivi”, rekao je Maletić.

Maletić je u našoj zemlji igrao za Kozaru, Čelik i Radnik, a smatra da u Premijer ligi BiH igra kvalitetnih fudbalera koji mogu uspješno nastupati u Nizozemskoj.

“Nije nemoguće da naši fudbaleri iz Premijer lige uspiju u Holandiji. To je dokazao i nedavno Memišević, koji se pokazao u Groningenu i napravio transfer u Kinu. Sarajevo, Željo, Borac… To su klubovi koji dobro rade sa omladincima i imaju dobre prve ekipe. Vidim napredak u Premijer ligi. Lijepo je to i bit će još bolje. Vidim lijepu budućnost. Dosta naših igrača je otišlo i u Tursku, što je velika stvar”, smatra nekadašnji stoper koji je upisao 38 premijerligaških nastupa.

Mladi bh. stručnjak je iz fudbalske porodice, a njegov otac Đoko nastupao je za Slobodu i Radnik, dok je njegov brat Marko aktivan fudbaler i nastupao je za brojne klubove, a bio je i član svih mlađih selekcija reprezentacije BiH.

“Volio bih se zahvaliti majci, ocu i bratu, koji su bili od početka tu i davali mi veliku podršku. Tu je sada i moja porodica, koja je uvijek uz mene i podržava me. Ima tu i teških momenata, tako da je podrška jako bitna”, rekao je Maletić i za kraj razgovora dodao kroz smijeh:

“Tek sada vidim kako je lakše biti fudbaler. Odeš i odradiš trening i to je to, a ovako moraš razmišljati o mnogim stvarima i tu su od 8 do 4 popodne”.

Maletić je fubalsku karijeru počeo u mlađim kategorijama De Graafschapa, a potom je bio i u drugom timu Vitessea. Nakon toga igrao je za BK Frem, Oss, Bunkfelo, Kozaru, Čelik, Stuttgart Kickerse, Radnik. Achilles, Burton Albion, DOVO Veenendaal, Cuijk, Geldern i Veert.

KOMENTARI