Novalić: Nismo potrčali za vakcinama prvi i bili pokusni kunići kao Mađarska, Srbija…

Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, „potrčali“ prvi i bili neki, „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile – Mađarska, Srbija, Izrae, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić govoreći o nabavci vakcina u ovom entitetu.

Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku vakcina, mada su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti, kazao je on.

Jednak procenat vakcinacije, kao mi, imaju, recimo, razvijenije zemlje – Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja…U toj, svjetskoj igri vakcina, najbolje su prošli oni koji ih proizvode pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje „trećeg svijeta“ – kazao je Novalić.

Međutim, dodao je, Vlada FBiH je, svakako, u „završnoj fazi nabavke vakcina“, ali da im je u tom procesu naškodila javna kampanja oko nabavke vakcina.

-To nam je rekao i Ruski fond, da ne toleriše da ga se izlaže na taj način. I, onda, smo zatvorili informacije i, sada smo, zaista, u zadnjim danima pred potpis ugovora.

Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga diplomatskom poštom, rekao je premijer.

Nismo ga još dobili, jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ga ovih dana i odmah ćemo ga i potpisati… Danas smo imali sastanak s Pfizerom, znači, nabavka milion vakcina. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor – najavljuje Novalić.

Masovna vakcinacija, kaže, nije samo pitanje nabavke vakcina, nego i organizacije vakcinacije, koja je u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

BHRT