FARSA SA ODLUKOM: Bh. vlasti obećale EK da neće produžiti preferencijalni tretman domaćeg

Vijeće ministara BiH na sjednici 31. maja nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki, a čija je primjena važila do 01.06.2020. godine. Vijeće ministara BiH donijelo je odluku 2020. godine kako bi se ublažile posljedica izazvane pandemijom Corona virusa (COVID-19) i zaštitila privreda Bosne i Hercegovine u periodu od 01.06.2020. do 01.06.2021. godine. Iako su privrednici zatražili produženje primjene, sve su prilike da do toga neće doći. 

Iz Agencije za javne nabavke BiH u četvrtak su obavijestili ponuđače i ugovorne organe o prestanku primjene Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

“Za postupke javne nabavke koji se pokreću od 01.06.2021. godine ne primjenjuje se preferencijalni tretman domaćeg. Za sve postupke kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci, u periodu od 01.06.2020. do 01.06.2021. godine vrijedi Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg (“Službeni glasnik BiH” broj 34/20) odnosno obavezna primjena preferencijalnog tretmana, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu poređenja ponuda, od 30%”, navode iz Agencije za javne nabavke.

No, vlasti na državnom nivou već su dale obećanje partnerima iz Evropske komisije da neće produžiti takvu odluku, a što se može iščitati iz saopćenja Delegacije EU polovinom aprila 2021. godine. Tada se razgovaralo o situaciji na tržištu goveđeg i svinjskog mesa u BiH, kao i o odluci BiH iz 2020. godine o preferencijalnom tretmanu domaćih ponuđača u postupcima javnih nabavki.

Komisija je naglasila da, na osnovu podataka o trgovinskoj razmjeni za period 2018. do 2020. godine, nisu mogli utvrditi niti jedan poremećaj za navedene proizvode na tržištu BiH, a koji bi mogao biti uzrokovan uvozom iz EU. Naprotiv, smanjen je izvoz svježeg goveđeg i svinjskog mesa iz EU u BiH u 2020. godini.

“Komisija konstatuje da Bosna i Hercegovina nije dostavila nikakve nove podatke koji bi ukazali na suprotno. Komisija smatra da uvođenje zaštitnih mjera ne bi bilo opravdano. U slučaju usvajanja mjera, Bosna i Hercegovina bi prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Stoga, Komisija poziva Bosnu i Hercegovinu da se suzdrži od mjera koje vode kršenju njenih međunarodnih obaveza iz SSP-a i narušavaju njen međunarodni kredibilitet.

Komisija je podsjetila da je ukupni rast trgovine je dobrodošao efekat bilo kojeg sporazuma o slobodnoj trgovini. Komisija naglašava da Bosna i Hercegovina trenutno ostvaruje koristi od dodatnih autonomnih trgovinskih mjera (skr. ATM) za određene poljoprivredne proizvode, uglavnom voće i povrće. Ove mjere su nedavno produžene do 2025. godine. Ukoliko Bosna i Hercegovina nastavi sa usvajanjem mjera kojima krši SSP, EU će razmotriti sva raspoloživa sredstva za uspostavljanje balansa u svom trgovinskom odnosu sa Bosnom i Hercegovinom.

Komisija je također primijetila socio-ekonomske posljedice COVID-19 pandemije na poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini. Komisija je podsjetila na značajnu finansijsku pomoć EU izdvojenu za poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini (35 miliona eura za period 2020. do 2024. godine), uključujući pomoć za oporavak od krize zbog COVID-19. Ohrabrila je Bosnu i Hercegovinu da na najbolji način iskoristi pomoć EU za modernizaciju poljoprivrednog sektora kao i pogodnosti otvorenog tržišta i procesa pristupanja EU u korist svojih poljoprivrednika i građana”, naveli su tada iz Delegacije EU.

Saopćenje su zaključili rečenicom: Bh. vlasti su navele da mjera neće biti produžena nakon 1. juna 2021. godine.

Na Vijeću ministara BiH dva puta nije prošla Odluka, a sve su prilike da neće ni biti usvojena.

(NAP)

pressmedia.ba