Na Panonskim jezerima počela nova ljetna sezona

Otvorena je sezona na Panonskim jezerima u Tuzli. Iako uz nestabilne vremenske prilike, na kompleksu Panonika svakodnevno, a posebno tokom vikenda posjetitelji traže lijep ugođaj u prirodnom okruženju. Ovo je druga sezona koja se realizujeu vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

[embedded content]

Sezona 2021. na Panonskim jezerima je počela uz znatno niže temperature nego što je to uobičajeno za ovo doba godine, ali uz dosta više optimizma nego u junu 2020.

Iako uz ograničenja koja je nametnula pandemija infekcije COVID-19, prošla sezona na Panonskim jezerima realizovana je uspješno. Tokom prošlog ljeta Panoniku je posjetilo više od 170 hiljada gostiju. Nije bilo zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom.

MAID POROBIĆ, ravnatelj JKP „Pannonica“ Tuzla

„Mi smo prošle godine smanjili kapacitete za dvije trećine. Ove godine imamo već upute i razmišljanja da ćemo te kapacitete moći podići, ali mi kažemo da možemo obezbijediti onih osam metara kvadratnih za svakog našeg gosta, čak i u vodi, tako da sigurno je da će ta brojka biti veća nego prošle godine.“

Iako je temperatura vode tek 20 stepeni, na Panonskim jezerima zatekli smo i prve, hrabre kupače.

„Ja sam malo pokušala da uđem u vodu. Još je hladno, ali evo ipak je Sunce ispoštovalo danas tako da barem se možemo sunčati.“

Na prvom jezeru sreli smo i četiri sestre iz Sarajeva koje na Panonska jezera dolaze svake godine. Pandemija ih ne brine. Kažu da se pridržavaju preporučenih mjera, a čekaju i na vakcinaciju kako bi bile potpuno sigurne.

„Dolazimo svake godine bar po dva, tri puta, jer imamo sreću da imamo stan i tako da baš nam je pogodno.“
„Danas nam je super. Ne treba bolje. Ne tražimo. Je li hladna voda? Pa, malo… – Ali ipak uživate? – Uživamo, uživamo.“

Kompleks Panonika ispunjava uslove da radi i provodi epidemiološke mjere. Potvrdio je ovo prilikom nedavne posjete Tuzli i pomoćnik federalnog ministra zdravstva, Goran Čerkez.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik federalnog ministra zdravstva

„Prošle godine je jako dobro bilo organizovano, kad govorimo o Panonici. To je jedan od interesa ovog grada, da funkcionira iz ekonomskih aspekata, ali i aspekata mentalnog zdravlja svih stanovnika.“

Panonska jezera u Tuzli su najveća turistička atrakcija na području Tuzlanskog kantona, a sigurno i mnogo šire. Gosti koji ove sezone budu dolazili moraće se pridržavati preporučenih epidemioloških mjera. Sudeći po izjavama onih koji su bili ovdje, to neće biti preveliki problem.

BHRT