Narod i pravda: Godina ispred nas je ključna, moramo se pripremiti za upravljanje državom

Konstituirajuća sjednica Proširene koordinacije Naroda i pravde, kao privremenog tijela u službi Glavnog odbora do prvog Kongresa, održana je danas u Sarajevu. Donijeti su zaključci o OHR-u, uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović, ustavnim promjenama, djelovanju u Republici Srpskoj…

Osim unutarstranačkih pitanja na sjednici su razmatrana aktuelna pitanja u BiH, posebno pitanja u vezi sa predstojećom presudom ratnom zločincu Ratku Mladiću, dolaskom novog visokog predstavnika, ali i aktuelni napadi na novinare i medijske slobode u našoj zemlji.

Za predsjednika Proširene koordinacije NiP-a imenovan je Dejan Kovačević iz Breze. Radi se o stručnjaku i inžinjeru sa višedecenijskim iskustvom u privredi i aktuelnom vijećniku u Općinskom vijeću Breza.

Proširena koordinacija je tijelo koje će biti zaduženo za raspisivanje unutarstranačkih izbora Naroda i pravde, a koji su preduslov za održavanje samog Kongresa. Proširenu koordinaciju čini po jedan delegat ispred svakog formiranog općinskog povjereništva u Bosni i Hercegovini, odnosno ukupno 40 delegata ispred 40 povjereništava.

Stranka ne smije biti važnija od države

Obraćajući se na sjednici Proširene koordinacije, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde ponovio je izabranim predstavnicima kako im stranka ne smije biti važnija od države.

“Čekao sam dugo ovaj trenutak, da vas nakon teškog perioda koji smo zajedno prošli, možemo vas ovako, u ovako respektabilnom skupu, pokazati javnosti. Vi ste Narod i pravda. I svakim danom sve nas je više. Nakon izbora u procesu smo otvaranja novih 15-ak povjereništava. Ustrajte na principima Naroda i pravde, na transparentnosti, na javnom interesu, na antikorupciji”, poručio je Konaković.

Kemal Ademović, politički direktor Naroda i pravde, kazao je kako se Bosna i Hercegovina nalazi u teškoj situaciji, kako geopolitički tako i ekonomski.

“Paralelno sa tim, već više od tri godine bijemo bitku za politički restart, za smjenu loše vlasti, za uspostavljanje novih vrijednosti. Režim koristi sva sredstva da sačuva status quo. Režim je nas prepoznao kao svoju najveću prijetnju. Godina koja je ispred nas je ključna, ona i izbori 2022. Moramo se pripremiti za preuzimanje odgovornosti upravljanja državom. Postali smo velika organizacija. Normalno je sasvim i nadmetanje, i diskusija, nekada i neslaganje, ali nikada ne smijemo zaboraviti da smo na istom putu. Sve su oči uprte u nas. Neka nas ne vodi stranačje, neka nam država bude vodilja. Postavite hrabre ciljeve, okupite najbolje ljude i odigrajmo ovu utakmicu najbolje sto možemo”, rekao je Ademović.

Pravda je spora, ali dostižna

Proširena koordinacija Naroda i pravde usvojila je ukupno sedam zaključaka. Izraženo je očekivanje da će i drugostepenom presudom Ratku Mladiću biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali i da će drugostepena presuda genocid osim u Srebrenici prepoznati i u drugim bosanskohercegovačkim općinama, posebno u Prijedoru.

Pozdravljeno je konačno uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović koja je postala simbol borbe, ustrajnosti i nepokolebljivosti. „Izražavamo divljenje i zahvalnost heroini Fati Orlović i svima onima koji su joj bili pri ruci kada je to bilo potrebno. Primjer ishoda njene borbe, kao i adekvatna presuda Ratku Mladiću, potvrđuju izreku da je pravda spora, ali dostižna i da niko ne može biti iznad zakona, navodi se u zaključcima.

Iz Naroda i pravde očekuju i da će novi visoki predstavnik biti pravedan i koristiti svoje ovlasti, da će istrajavati na doprinosu jačanju institucija Bosne i Hercegovine i zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Osuđen su i pritisci i napadi na novinare, posebno posljednji primjer beskrupuloznih ataka na Senada Hadžifejzovića.

O zajedničkom nastupu probosanskih stranka u RS-u

U vezi sa aktuelnim dogovorima probosanskih stranaka o političkom djelovanju na području bosanskohercegovačkog entiteta RS, u Narodu i pravdi izražavaju oprez jer se i ranije dešavalo da se pregovara ali se uoči izbora sve svede na lične interese pojedinaca koji i ne žive na ovom području

“Oprezni smo, nismo nimalo euforični, nismo ni pesimistični, ali smatramo da za uspjeh zajedničkog nastupa probosanskih stranka u RS treba ispuniti puno preduslova. Narod i pravda će odluke donijeti isključivo u konsultacijama sa našim predstavnicima koji žive i rade u RS-u, oni će reći naš stav”, navodi se u zaključcima, saopćeno je iz ove stranke.

Evropski i NATO put Bosne i Hercegovine ostaju primarna zadaća svih probosanskih snaga te se na tom polju mora biti ustrajan i bez popuštanja.

Kada je riječ o izmjenama izbornog zakona, u Narodu i pravdi smatraju da su izmjene Ustava BiH neophodne, ali da se mora krenuti od određenih principa. Između ostalog, naveli su uklanjanje sistemske diskriminacije prisutne u ustavnom uređenju BiH, potvrđene obavezujućim presudama evropskih sudova; osiguravanje vladavine prava…

“U potpunosti odbijamo koncept etničke podjele zemlje na tri entiteta i odbijamo učestvovati u bilo kakvoj vrsti razgovora na tu temu. Apsolutno smo opredijeljeni za institucionalno jačanje izbornog procesa, posebno u kontekstu njegove transparentnosti i sprečavanja izbornih prevara (kroz adekvatan sistem elektronskog glasanja i/ili slične mehanizme), kao i jačanje organa za provođenje izbora”, stoji na kraju zaključaka usvojenih na sjednici Proširene koordinacije NiP-a.

pressmedia.ba